Un documentar despre pedofilie zguduie Polonia

27 Mai 2020 | scris de A.V.
Un documentar despre pedofilie zguduie Polonia

Un preot care a hărțuit sexual zeci de tineri, ani la rând, și episcopi care l-au acoperit în tot acest timp. Documentarul ”De-a v-ați ascunselea“, realizat de Marek și Tomasz Sekielski, scoate la lumină întâmplările petrecute în orășelul Pleszew, din centrul Poloniei, în anii 90.

Cu primul lor documentar despre cazurile de pedofilie în Biserica catolică, lansat în urmă cu un an, cei doi autori au spart unul intre cele mai importante tabuuri în Polonia, scrie Deutsche Welle.

Noul documentar prezintă soarta fraților Jakub și Bartek Pankowiak, al căror tată era în anii 90 organist la biserica din Pleszew. Părintele Arkadiusz, preotul paroh popular în rândul tinerilor la vremea aceea, era un oaspete obișnuit în casa familiei Pankowiak.

Dar când părinții nu erau prin preajmă, preotul îi pipăia, îi mângâia, îi săruta pe cei doi băieți ai cuplului. Bartek și Jakub erau îngroziți, dar și-au trăit singuri drama multă vreme.

Confruntarea cu agresorul

Abia două decenii mai târziu și-au găsit curajul de a-l căuta și de a-l înfrunta pe părintele Arkadiusz. ”Ce credeți că simte un copil când are parte de un sărut franțuzesc în spatele ușilor închise?”, îl întreabă Bartek pe preot în documentarul recent lansat.

Înregistrarea a fost realizată cu camera ascunsă. ”Încă n-am uitat cum mă puneați să vă ating în zone intime și aveați erecție. Și dumneavoastră mă atingeați pe mine, apoi îmi făceați cadouri”, continuă Bartek. Preotul nu răspunde acestor acuzații, dar spune că se simte ”vinovat în fața lui Dumnezeu” și că se roagă zilnic.

Confruntarea cu călugărița care știa, dar nu a făcut nimic

Bartek și Jakub vizitează și o călugărița care, pe vremea aceea, știa ce se întâmplă, dar nu le-a luat apărarea niciodată celor doi frați. Vizita lor o bulversează. Călugărița încearcă, în fraze sparte, să le explice că nu putea face nimic atunci.  

Pentru Jakub Pankowiak n-a fost deloc ușor să-și facă publică povestea. Pentru bărbatul în vârstă de 35 de ani cel mai greu a fost să-i spună fetei sale cum au stat lucrurile.

Jakub spune că nu s-ar bucura dacă preotul ar fi trimis la închisoare. Faptul că acum știe toată țara ce-a făcut părintele Arkadiusz este o ”pedeapsă suficientă”.  

Episcopii au mușamalizat

Autorii documentarului au găsit zeci de victime ale preotului din Pleszew. În 2016, părinții unei victime au căutat să-l înfrunte pe agresor. Preotul și-a recunoscut vina: ”Sunt conștient de faptul că v-am jignit fiul.” ”Este vina diavolului care distruge tot ceea ce este sacru în om“, a adăugat el. Arkadiusz susține și că episcopul ar fi știut totul. Conversația a fost înregistrată.

Când episcopul Edward Janiak a aflat de această întâlnire, l-a suspendat pe părintele Arkadiusz imediat. Motivul oficial: probleme de sănătate. Instanța bisericească nu a făcut o anchetă. Patru ani mai târziu, după premiera documentarului ”De-a v-ați ascunselea”, victimele sunt cele învinovățite pentru mușamalizarea cazului. Într-o declarație a diocezei din Kalisz, de care aparține orașul Pleszew, se menționează faptul că dacă victimele ar fi reclamat abuzurile, Vaticanul ar fi fost informat. Episcopul Edward Janiak nu și-a cerut scuze.

După premiera noului film, presiunile opiniei publice, dar și cele interne în Biserica catolică, au crescut. Episcopatul a anunțat că Edward Janiak nu va mai apărea de-acum încolo la evenimente majore.   

Polonia solicită clarificarea situației

Oficial, episcopatul polonez se arată revoltat. Primatul Poloniei, arhiepiscopul Wojciech Polak, îi solicită Vaticanului o anchetă. A făcut-o și după primul documentar al fraților Sekielski, acum un an, însă, până în prezent, nu au fost investigate cazurile de abuz în Biserica din Polonia.

Un raport al Bisericii, făcut la presiunile opiniei publice în 2019, vorbește despre aproape 400 de cazuri din 1990 încoace. Totuși, în document nu se menționează numele preoților și nici nu există informații despre numărul cazurilor ajunse în instanțele bisericești sau în cele civile.

Conform unor sondaje actuale, peste 70% dintre polonezi cer măsuri mai severe contra preoților-pedofili. Și în cercurile catolice se înmulțesc solicitările privind inițierea unor anchete ample.

Pedofilia ar trebui atent monitorizată

Partidul aflat la guvernare, PiS, dorește înființarea unei comisii de anchetă - dar nu pentru pedofilia în Biserică, ci în toate straturile societății.  

Parlamentul de la Varșovia a respins cererea unui grup de deputați de stânga privind înființarea unei comisii speciale pentru cazurile de pedofilie din Biserică. 

Articolul integral, AICI.

Alte stiri din Externe

Ultima oră