Protestele iau amploare la granița dintre Polonia și Germania

25 Apr 2020 | scris de A.A.
Protestele iau amploare la granița dintre Polonia și Germania

Sute de polonezi ce lucrează în Germania au protestat vinerea trecută în orașul frontieră Zgorzelec împotriva măsurilor impuse de autoritățile germane de carantinare a tuturor celor care trec granița, transmite Reuters.

Polonia a fost printre primele state din Uniunea Europeană ce a decis închiderea granițelor și a impus carantinarea persoanelor care tranzitau țara pe o perioadă de două săptămâni. Aceste restricții au avut un impact major asupra cetățenilor care trăiau între două state membre UE: Germania și Polonia.

Protestul a avut loc pe podul ce unește localitatea poloneză Zgorzelec și orașul german Gorlitz care funcționau ca un singur oraș până la declanșarea pandemiei.

Mirella Binkiewicz, profesoara poloneză care predă în Germania a declarat că a fost silită să rămână în casă de 6 săptămâni, neputând relua cursurile care nu au fost întrerupte de pandemie în școala unde predă.

La miting s-au adunat 300 de polonezi și peste 100 de nemți fiind separați de un simplu gard pus la mijlocul podului pentru a preveni trecerea graniței.

Protestatarii au cântat imnul Poloniei și cel al UE și au tras semnale de alarmă că este obligatoriu să le fie protejate drepturile de a munci și a se întoarce acasă chiar dacă aceasta înseamnă tranzitarea fizică a graniței.

Reprezentanții primăriei din Zgorzelec au recunoscut că peste 20.000 de polonezi lucrează în Germania dintre aceștia peste 10.500 tranzitează granița în fiecare zi. În cel mai apropiat oraș german lucrează peste 3.000 de polonezi.

Proteste asemănătoare au avut loc și în orașele graniță ce leagă alte regiuni ale Germaniei și orașe din Cehia.

Într-o scrisoare deschisă adresată primului ministru Mateusz Morawiecki, autoritățile au tras semnale de alarmă că această situație nu mai poate continua, polonezii riscă să-și piardă locurile de muncă, iar măsuri concrete de sprijin financiar din partea guvernului polonez nu au fost transmise.

Într-o intervenție la un post de radio logal, un reprezentant al guvernului a precizat că se cunoaște gravitatea situație și o decizie va fi luată în următoarea săptămână.

Alte stiri din Externe

Ultima oră