Polonia A AMÂNAT alegerile prezidențiale

07 Mai 2020 | scris de A.V.
Polonia A AMÂNAT alegerile prezidențiale

Alegerile prezidenţiale din Polonia care urmau să aibă loc duminică, 10 mai, au fost amânate pentru o dată ulterioară, au anunţat miercuri seară liderul partidului la putere Lege şi Justiţie (PiS), Jaroslaw Kaczynski, şi aliatul său Jaroslaw Gowin, într-o declaraţie comună, notează AP.

Scrutinul prevăzut duminică - a cărui amânare din cauza pandemiei a fost cerută de opoziţie - nu se va ţine, iar preşedinta Camerei Inferioare a Parlamentului va anunţa "prima dată posibilă" pentru noi alegeri, au scris pe Twitter cei doi oameni politici.

Comisia Europeană a transmis miercuri că Varşovia trebuie să asigure alegeri "libere şi corecte", în contextul în care Polonia este blocată într-o criză politică în legătură cu scrutinul prezidenţial ce urma să aibă loc duminică, dar a cărui dată este neclară, potrivit Reuters.

Preşedinta CE, Ursula von der Leyen, a discutat în cadrul executivului comunitar de la Bruxelles despre "importanţa unor alegeri prezidenţiale libere şi corecte în Polonia, în contextul crizei coronavirusului", a spus un purtător de cuvânt al CE într-o conferinţă de presă.

În contextul unor dispute în cadrul coaliţiei de guvernare conduse de partidul naţionalist Lege şi Justiţie (PiS), care a propus un vot prin corespondenţă din cauza pandemiei de coronavirus, nu este clar dacă, la ce dată şi cum se va desfăşura exact scrutinul prezidenţial din Polonia.

Varşovia nu poate exclude varianta alegerilor legislative anticipate în cazul agravării crizei politice generate de organizarea scrutinului prezidenţial programat în luna mai, a declarat miercuri Michal Dworczyk, şeful de cabinet al premierului polonez.

Senatul polonez a respins marţi o propunere a guvernului privind desfăşurarea scrutinului prezidenţial la 10 mai prin corespondenţă din cauza pandemiei de COVID-19, ceea ce a constituit o lovitură dată partidului PiS, dar era o decizie aşteptată.

Alte stiri din Externe

Ultima oră