Testamentul lui Osama bin Laden, publicat în presa din SUA. Ce avere a lăsat şi cui liderului Al-Qaida

02 Mar 2020 | scris de Mara Răducanu
Testamentul lui Osama bin Laden, publicat în presa din SUA. Ce avere a lăsat şi cui liderului Al-Qaida

Într-o altă scrisoare, el i-a cerut tatălui său să aibă grijă de soția și de copiii lui, în cazul în care va fi ucis. Scrisoarea arată clar faptul că Osama Bin Laden era conștient de riscul permanent la care era supus, potrivit Antena3.  „Dacă voi muri, sa va rugati pentru mine si sa faceti acte de caritate pentru mine, pentru a putea ajunge in casa cereasca", scria Osama bin Laden într-o scrisoare din anul 2008, potrivit CBS. "America și aliatii urmăresc un miraj, sunt pierduți pe mare”, sublinia Osama bin Laden, aflat la originea atentatelor comise pe 11 septembrie 2001 în SUA.

Osama bin Laden avea milioane de dolari în Sudan


Direcția națională de informații a SUA (DNI) a publicat pe site-ul său o nouă serie de documente confiscate cu prilejul atacului asupra refugiului liderului Al-Qaida de la Abbottabad (Pakistan) în mai 2011. Aceasta a publicat în mai anul trecut un prim lot de o sută de documente, la solicitarea președintelui Barack Obama de a avea o 'mai mare transparență' în ceea ce privește documentele confiscate cu prilejul atacului în care a fost ucis Osama ben Laden. 

'Testamentul' care menționează milioanele din Sudan este publicat sub formă de facsimil al documentului original, în arabă și scris de mână, însoțit de o traducere în engleză. În acest text, relativ scurt și nedatat, Ben Laden explică că are 'aproape 29 de milioane de dolari' în Sudan. Potrivit DNI, documentele postate online indică de o manieră generală că 'chiar înainte de moartea sa', Ben Laden 'acorda cea mai mare importanță prezentării organizației sale slăbite drept una unită, în timp ce locotenenții săi vorbeau în privat despre o schismă tot mai mare' cu ramura Al-Qaida în Irak.

 

11 septembrie 2001 rămâne ziua celor mai sângeroase atentate din istorie

Aproape 3.000 de persoane și-au pierdut viața după ce 19 teroriști al-Qaeda au deturnat patru avioane de pasageri pentru a ataca simbolurile economice, militare si politice americane.Pe 11 septembrie 2001, în urmă cu 13 ani, două avioane au lovit World Trade Center la New York, unul Pentagonul la Washington, iar cel de-al patrulea viza, probabil, Capitoliul. După intervenţia pasagerilor, ultimul avion s-a prăbuşit pe un câmp din Pennsylvania.

Turnurile gemene ale World Trade Center, cei mai înalţi zgârie-nori din New York, au fost lovite la un interval de câteva minute de două dintre avioanele deturnate. Primul aparat, un Boeing 767 al companiei American Airlines, având 92 de persoane la bord, dintre care cinci terorişti, a lovit primul turn la ora locală 8:46 (15:46 ora României), distrugând etajele superioare ale clădirii.

După aproximativ 20 de minute, al doilea Boeing 767, aparţinând companiei United Airlines şi având 65 de persoane la bord, dintre care cinci terorişti, a lovit cel de-al doilea turn al World Trade Center. Evenimentul a fost transmis în direct de posturile de televiziune din întreaga lume. La ora locală 9:43 (16:43 ora României), un Boeing 757 al companiei American Airlines, cu 64 de persoane la bord, dintre care cinci terorişti, s-a prăbuşit peste Pentagon, provocând pagube însemnate la faţada vestică a clădirii Ministerului american al Apărării.

Osama bin Laden, ucis în mai 2011

Un al patrulea aparat Boeing 757, al companiei United Airlines, care transporta 44 de persoane la bord, dintre care patru terorişti, s-a prăbuşit pe un câmp din Pennsylvania, în estul ţării. Obiectivul precis al teroriştilor a rămas, până astăzi, necunoscut, la fel ca şi împrejurările exacte ale producerii catastrofei. Se pare că unii pasageri, informaţi prin telefonul mobil despre evenimentele din New York, i-au atacat pe terorişti. Teroriștii au ales avioane care efectuau zboruri pe distanțe lungi și aveau rezervoarele pline de combustibil, pentru a provoca pagube cât mai mari.

Cele două turnuri ale World Trade Center s-au prăbuşit unul după celălalt, turnul sudic la ora locală 10:05 (17:05 ora României), iar cel nordic la 10:28 (17:28 ora României). Sub dărâmături au fost prinse sute de persoane care nu putuseră fi evacuate şi mulţi salvatori, în timp ce întregul cartier Manhattan a fost acoperit de un nor de fum negru şi de praf. Atentatele din 11 septembrie 2001 au lovit în simbolurile economice şi militare ale Americii. După acea dată, Washingtonul s-a văzut nevoit să-şi revizuiască strategia militară pentru noul război cu un inamic nevăzut. Dar a avut nevoie de 10 ani pentru a-l găsi şi ucide pe creierul acestor atacuri, Osama bin Laden, în mai 2011.

Alte stiri din Externe

Ultima oră