11 Septembrie: Congresul american dă dreptul rudelor victimelor să acționeze Riadul în justiție

09 Sep 2016 | scris de Magda Marincovici
11 Septembrie: Congresul american dă dreptul rudelor victimelor să acționeze Riadul în justiție

Familiile și apropiații victimelor în atentatele din 11 septembrie – a 15-a comemorare are loc duminică – vor putea să dea în judecată țările străine, în special Arabia Saudită, bănuite că ar fi susținut atacurile contra Statelor Unite, potrivit unei legi adoptate, vineri, de Congresul SUA.

Acest vot se bazează pe faptul că 15 din 19 autori ai acestor atentate erau din Arabia Saudită. Justice Against Sponsors of Terrorism Act, numele acestei legi, a fost aprobată în unanimitate de Camera Reprezentanților, în urmă cu patru luni fiind adoptată de adunarea Senatorilor. Totuși, mai există un ultim obstacol până la adoptarea definitivă: textul, contestat la Riad, trebuie să fie ratificat de președintele american, care deja și-a exprimat opoziția față de o asemenea măsură, deoarece ea contrazice principiul imunității care protejează statele de urmăriri civile sau penale.

Această lege ar modifica dreptul internațional cu privire la imunitatea statelor, a transmis purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest.

Concret, această lege ar permite familiilor victimelor atentantelor din 11 septembrie să acționeze în justiție, în special guvernul Arabiei Saudite, pentru obținerea de indemnizații, dacă responsabiliatea a fost dovedită. Or, suspiciunile unei implicări ale Riadului în aceste atacuri nu au fost niciodată confirmate prin dovezi de netăgăduit, au concluzionat anchetatorii în documente cenzurate într-un raport al Congresului din 2002, publicat în luna iulie, scrie Le Figaro.

Legea actuală ar oferi apropiaților victimelor dreptul de a da în judecată, în mod oficial, țările considerate susținătoare ale terorismului, prin Departamentul de Stat, respectiv Iranul și Siria.

Potrivit New York Times, ministrul afacerilor externe de la Riad, Adel al-Jubeir, i-a avertizat pe aleșii de la Washington, în luna martie, asupra unor posibile represalii, dacă textul este adoptat , în special vânzarea a 750 de miliarde de dolari în bonusuri ale Trezoreriei americane și alte active americane, se mai precizează în articolul publicat în Le Figaro.

Alte stiri din Externe

Ultima oră