Scene de gherilă urbană la Paris. Violențe extreme în centrul Capitalei Franței

01 Dec 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Scene de gherilă urbană la Paris. Violențe extreme în centrul Capitalei Franței Galerie foto (2)

Ciocniri violente între forţele de ordine şi sute de protestatari au izbucnit sâmbătă pe bulevardul Champs Elysees din Paris, pe marginea celui de-al treilea protest naţional al ''vestelor galbene'', francezi modeşti care se revoltă împotriva politicii fiscale şi sociale a guvernului, în special faţă de creşterea preţurilor la carburanţi.

Pnă la ora difuzării acestei știri 255 de persoane fuseseră reținute de forțele de ordine, iar scenele din centrul Parisului au fost catalogate drept de o violență rar întâlnită, chiar de gherilă urbană.

Maşini incendiate, inclusiv o mașină a poliției, bariere rupte, bucăţi de caldarâm aruncate: scene de gherilă urbană în capitala franceză, au denunţat autoritățile. Premierul Edouard Philippe s-a declarat "şocat".

Circa 100 de persoane au fost rănite după ce protestatarii au aruncat cu proiectile în poliţişti, au incendiat maşini şi au spart vitrinele magazinelor. În anumite zone, grupuri de bărbaţi mascaţi umblau liberi, spărgând geamurile unei dube a poliţiei cu bare de metal şi dând foc la cauciucuri.

Poliţia a folosit grenade asurzitoare, gaze lacrimogene şi un tun cu apă împotriva protestatarilor pe bulevardul Champs-Elysees şi în alte locuri din oraş, precum Opera şi Piaţa Bastiliei. Peste o duzină de staţii de metrou au fost închise.

"Suntem în stare de insurecţie, nu am mai văzut niciodată aşa ceva", a declarat Jeanne d'Hauteserre, primarul celui de al VIII-lea district al Parisului, din apropiere de Arcul de Triumf, pentru BFM TV.

Sâmbătă, unii au aruncat cu proiectile în Arcul de Triumf, strigând "Macron demisionează" şi mâzgălind pe monument "Vestele galbene vor triumfa".

Ministrul de interne Christophe Castaner a denunţat într-un tweet prezenţa a "1.500 de perturbatori'' veniţi să se confrunte cu poliţia, mobilizată în număr mare. 

De altfel, persoane din rândul protestatarilor ”gillets jaunes” (vestele galbene) erijate în lideri ai protestatarilor afirmă că manifestanții sunt oameni obișnuiți, nemulțumiți, dar care nu comit asemenea acte, și că printre aceștia s-au infiltrat huligani.

La capătul unuia dintre cele mai turistice bulevarde din lume, Arcul de Triumf era înecat într-un nor de ceaţă, în timp ce poliţia încerca să evacueze zona cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă.

Potrivit postului de televiziune BFM TV, câteva persoane au reușit să urce pe Arcul de Triumf.

La ora 15:00 în Franța erau înregistrați 75.000 de manifestanți, potrivit BFM TV.

Într-o atmosferă foarte tensionată, protestatari cu cagule şi mascaţi s-au adunat în cursul dimineţii sub Arcul de Triumf şi au cântat o Marsilieză lângă flacăra Soldatului Necunoscut. Pe monumentul napoleonian au fost pictate cuvintele "vestele galbene vor triumfa".

Forţele de securitate au împins apoi protestatarii pe străzile adiacente, unde au fost constatate daune semnificative.

Pe bulevardul Champs-Elysees, unde a fost desfăşurat un contingent masiv pentru asigurarea securităţii, demonstranţii paşnici se temeau că mesajul lor a fost eclipsat de ciocniri.

"Suntem o mişcare paşnică, doar că suntem dezorganizaţi", a declarat Dan Lodi, un pensionar în vârstă de 68 de ani.

"El (președintele Franței, Emmanuel Macron) trebuie să coboare de pe piedestalul său, să înţeleagă că problema nu este taxa, ci puterea de cumpărare. În fiecare lună trebuie să umblu la economii", a denunţat şi Chantal, pensionară de 61 de ani.

Protestele "vestelor galbene", numele sub care este cunoscută această mişcare creată pe reţelele de socializare, fără tutela vreunui partid sau sindicat, au fost determinate de anunţul guvernului francez privind scumpirea carburanţilor.

Stimulată de sprijinul a două treimi dintre francezi, potrivit sondajelor, şi de succesul unei petiţii pentru scăderea preţului carburantului la pompă, care a depăşit un milion de semnături, mişcarea continuă la 15 zile de la lansare.

Oficiali de securitate s-au închis în Ministerul de Interne pentru discuţii pentru soluţionarea crizei timp de mai multe ore în timpul după-amiezii. Ciocnirile din Paris au început dimineaţă devreme, în contextul preocupărilor că grupurile de extremă dreapta şi extremă stânga infiltrează mişcarea "Vestelor galbene".

Poliţia urmăreşte "grupuri violente radicale" care sunt bine pregătite şi se deplasează dintr-un loc în altul, a declarat adjunctul ministrului de interne, Laurent Nunez.

Prima zi naţională de protest, pe 17 noiembrie, a strâns 282.000 de persoane, iar cea de-a doua - 106.000, dintre care 8.000 în Paris.

Executivul francez a aprobat o majorare a taxelor pentru carburanţi de 7,6 eurocenţi pe litru pentru motorină şi de 3,9 eurocenţi pentru benzină, pentru a reduce utilizarea autovehiculelor poluante şi a promova energia curată.

Forțele de ordine au dificultăți în a calma spiritele și a opri violențele, din cauza faptului că persoanele violente își mută locul de acțiune dintr-o parte în alta a Capitalei.

Persoanele violente poartă, la rândul lor, veste galbene, dar în același timp este de remarcat faptul că vânzările de astfel de veste reflectorizante au explodat pe Amazon și pe site-urile auto, semn că oricine își poate procura un astfel de produs și că există un mare interes pentru acest lucru.

UPDATE

Președintele Franței, Emmanul Macron, aflat în Argentina, la Summitul G20, a susținut o conferință de presă în cadrul căreia a făcut referire și la violențele din Paris.

”Vinovații nu vor schimbare, vor haos. Vor eșua”, a spus Macron.

Președintele a anunțat că toți cei vinovați de aceste fapte vor da socoteală în justiție.

Din discursul său s-a înțeles că face o distincție între ”vestele galbene” reale și aceste persoane violente, care au alte intenții. 

Postul BFM TV a difuzat în direct această conferință de presă.

UPDATE

Pe străzi au rămas doar huliganii, vestele galbene s-au retras, dar situația este încă tensionată. 

 /p>

Alte stiri din Externe

Ultima oră