Deranjul cu desenul din Charlie Hebdo a ajuns la faza pe ambasade

16 Iun 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Deranjul cu desenul din Charlie Hebdo a ajuns la faza pe ambasade Galerie foto (4)

Pentru că spiritele s-au încins la maximum din cauza caricaturii publicate de revista franceză de satiră Charlie Hebdo, desen interpretat de mulţi dintre români drept o jignire la adresa Simonei Halep şi a românilor, în general, iată că şi diplomaţii au un cuvânt de spus.

CITIŢI ŞI: Filosoful Mihai Şora decriptează mesajul caricaturii din Charlie Hebdo care a enervat românii

Agenţia de presă News.ro a solicitat Ambasadei Franţei la Bucureşti un punct de vedere. "Libertatea de exprimare şi libertatea presei sunt principii fundamenate, dar cariatura cu Simona Halep nu reprezintă în niciun fel sentimentul opiniei publice franceze", a fost răspunsul ambasadorului Franţei în România, doamna Michèle Ramis, la solicitarea News.ro.

"Victoria istorică a Simonei Halep la turneul de la Roland Garros reprezintă un imens motiv de mândrie pentru Ambasada Franţei care vede în ea un simbol frumos şi puternic, cu numai câteva luni înainte de deschiderea Sezonului România-Franţa. Acest Sezon ne va permite să reînnoim şi să consolidăm legăturile dintre România şi Franţa în toate domeniile, inclusiv în cel sportiv. Orice s-ar putea gândi despre acest desen, trebuie să amintesc că libertatea de exprimare şi libertatea presei sunt principii fundamentale ale Republicii Franceze. Această publicaţie nu îl angajează decât pe propriul său autor şi nu reprezintă în niciun fel sentimentul opiniei publice franceze", se arată în declaraţia ambasadorului Franţei.

La rândul său, Luca Niculescu, ambasadorul României la Paris, a postat, vineri, un mesaj în pagina sa de Facebook, în care afirmă că a primit zeci de mesaje din partea celor mai înalte oficialităţi franceze după succesul Simonei Halep la Roland Garros. Luca Niculescu le recomandă românilor să nu lase o "caricatură mică", din pagina a şaptea a Charlie Hebdo, să strice bucuria victoriei Simonei Halep.

"Am fost la finala de la Roland Garros și am văzut atmosfera de acolo : mulți francezi care strigau «Allez, Simona» alături de noi, românii, care o susțineam cu "Hai Simona!" De la câștigarea turneului, am primit zeci de mesaje de la cele mai înalte oficialități franceze (mai mulți consilieri ai președintelui Emmanuel Macron, prim-ministrul Edouard Philippe, pe care l-am întâlnit acum câteva zile la o recepție, miniștri și reprezentanți ai ministerelor, colegi ambasadori) pentru victoria Simonei Halep. La fel, toate cunoștințele din cartier, brutarul, chelnerul de la braseria din colț, vânzătorul de ziare, casiera de la băcănie – toți m-au oprit ca să îmi spună că au văzut meciul sau au auzit despre victorie. De asemenea, au fost zeci de articole laudative în presa franceză după performanța româncei. Niciodată de când sunt ambasador nu am fost atât de felicitat și nu m-am simțit atât de bine. 

Și, în același timp, există acea caricatură mică, în pagina a șaptea a unui săptămânal satiric, care a făcut din libertatea sa de expresie, insolență și provocarea sensibilităților de orice fel o tradiție binecunoscută. 
Îmi dau seama de impactul pe care acea caricatură l-a avut pentru unii dintre dumneavoastră, fie că trăiți în Franța sau în România. Pot să vă asigur că, prin tot ceea ce facem la ambasadă alături de colegii mei, luptăm împotriva unor stereotipuri, clișee și prejudecăți care mai apar. La finalul acestui an vom demara Sezonul România-Franța : vor fi sute de manifestări românești în tot Hexagonul și, cu siguranță, mii de articole în presă despre ele. Până atunci, revenind la uriașa performanță de sâmbăta trecută, aș spune să nu lăsăm o caricatură mică să ne strice o bucurie atât de mare", este mesajul postat de Luca Niculescu.

Înţeleaptă şi elegantă, aşa cum îi stă bine unei mari campioane, Simona Halep nu a dorit să comenteze pe marginea apariţiei caricaturii din Charlie Hebdo, scrie News.ro. "Nu vreau să comentez acest lucru, nu sunt în măsură să zic nimic despre acest lucru", a spus campioana de la Roland Garros.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră