Marea Britanie va rămâne deschisă migranților din UE după Brexit

23 Feb 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Marea Britanie va rămâne deschisă migranților din UE după Brexit

Ministrul pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, David Davis, a recunoscut că vor trece ani și ani până ce se va reuși înlocuirea lucrătorilor migranți din UE după Brexit. În cursul unui turneu prin mai multe state membre din estul Europei, ministrul Davis a declarat că Marea Britanie va continua să țină porțile deschise pentru acești lucrători cu joasă calificare în sectoarele turismului, agriculturii și îngrijirii sociale, scrie rfi.ro. 

Turneul ministrului pentru Brexit face parte dintr-o ofensivă diplomatică înaintea declanșării procesului de ieșire din UE, care va presupune negocieri între Marea Britanie și Uniune pe o durată de cel puțin doi ani. 

"În sectorul ospitalității - restaurante și hoteluri, în sectorul îngrijirii sociale, lucrul în agricultură, acesta vor lua timp. Vor trece ani și ani până ce vom vedea cetățeni britanici care aleg aceste munci", a declarat ministrul Davis în capitala Estoniei, Talinn. "Nu vă așteptați că doar pentru faptul că schimbăm cine ia decizia asupra politicii ușa se va închide dintr-o dată. Nu se va închide", a adăugat el.

"Avem o economie de succes, în mare parte sau parțial cel puțin pentru că avem oameni inteligenți și talentați care vin în Marea Britanie. Pe o scară mai largă, chiar unde sunt mai puțini oameni bine plătiți care au venit să trăiască și să lucreze în Marea Britanie, acest lucru va lua timp", a adăugat ministrul Davis.

Aceste afirmații urmează altora făcute de ministrul responsabil cu ieșirea din UE în decembrie trecut când vorbea de necesitatea de a evita o penurie de forță de muncă în anumite sectoare. 

Zilele trecute, Uniunea Fermilor Britanici (NFU) a avertizat că recoltele riscă să putrezească pe câmp dacă Guvernul nu deschide accesul pe piața muncii unor lucrători din afara UE.

Date statistice recente arată că numărul lucrătorilor din țările UE aflați în Marea Britanie a scăzut pentru prima oară la sfârșitul anului trecut după referendumul din 23 iunie 2016 când electoratul s-a exprimat în favoarea ieșirii din UE.

Excepția o constituie lucrătorii din România și Bulgaria al căror număr a ajuns la un nivel record în perioada octombrie - decembrie 2016, reaminteşte sursa citată.

Marea Britanie are nevoie la ora actuală de 75000 de lucrători sezonieri pentru recoltarea legumelor și fructelor pe timpul verii, majoritatea provenind din Polonia, România și Bulgaria și se așteaptă ca acest număr să ajungă la 95000 în 2021. 

Premierul Theresa May a refuzat în mod constant să garanteze statutul lucrătorilor din UE aflați în Marea Britanie atât timp cât nu este garantat statutul cetățenilor UK care trăiesc în celelalte state membre UE. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră