Nebunie sau...? Petiţie pentru alipirea unei părţi din Bulgaria la România! (VIDEO)

04 Ian 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Nebunie sau...? Petiţie pentru alipirea unei părţi din Bulgaria la România! (VIDEO)

Postul bulgar de televiziune Nova TV a difuzat o informaţie care, la prima vedere, poate fi pusă pe seama mahmurelii după sărbători sau pe valul de simpatie la distanţă creat de ideea separării Cataloniei de Spania. Sau oricare alt motiv, căci lista rămâne deschisă, inclusiv pentru varianta unei glume proaste.

Trei județe din nord-vestul Bulgariei vor să organizeze o consultare populară în vederea obținerii unei declarații de independență față de statul de la sud de Dunăre.

Potrivit Nova TV, cetăţeanul bulgar Boris Kamenov a iniţiat o petiţie pentru declanşarea unui referendum privind alipirea regiunilor Vidin, Vraţa şi Montana din nord-vestul Bulgariei la România. Kamenov spune că oamenii ar scăpa astfel de corupţia din Bulgaria şi a început să strângă semnături.

„Nu vrem să fim parte a acestui sistem corupt”, spune Kamenov, evocând tradiţiile revoluţionare ale regiunii. „Aici am luptat întotdeauna pentru democraţia adevărată”.

Întrebat de ce nord-vestul Bulgariei vrea să devină parte a României, Kamenov a răspuns fără ezitare că sistemul judiciar românesc este mai eficient: „Sistemul lor judiciar este mult mai democratic și mai reformat”, a spus el. Recent, preşedintele bulgar a respins o lege prin care ţara sa ar fi urmat să aibă o instituţie anticorupţie, cu puteri chiar mai mari decât DNA de la noi.

Un alt „separatist” spune că susține inițiativa și pentru că în regiune nu există nicio activitate economică. „Lucrăm la Kozlod, în Plovdiv și în alte orașe, aici nu este nimic”, a spus bărbatul.

Kamenov, care se compară cu Carles Puigdemont, liderul separatist catalan, mai spune că în cele trei regiuni din nord-vestul ţării nu sunt locuri de muncă, în vreme ce în România şomajul e redus.

Referendumul ar urma să declare independenţa celor trei regiuni bulgare, care apoi să ceară alipirea la România.

Materialul video difuzat de Nova TV poate fi văzut AICI.

 

 

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră