Problemele consultantului israelian Tal Silberstein cu DNA în România clatină scena politică din Austria

24 Ian 2017 | scris de Istvan Deak
Problemele consultantului israelian Tal Silberstein cu DNA în România clatină scena politică din Austria

Coaliția de guvernământ din Austria este în prag de scindare, după ce Partidul Popular din Austria (OVP) a lansat acuzații dure la adresa SPO, alături de care se află la guvernare, după ce s-a aflat că unul dintre consultanţii partidului, Tal Silberstein, are mari probleme cu justiția din România.

OVP a cerut o poziție oficială a ministrului de Interne cu privire la faptul că există un mandat de arestare în lipsă emis pe numele lui Silberstein. “Între timp avem confirmarea oficială că există acest mandat de arestare. Ne întrebăm cum poate cineva cu un asemenea renume să fie activ pentru SPO. Solicit o explicație publică de onoare a cancelarului austriac, dacă acest domn mai este consilierul său sau nu”, a declarat secretarul general al OVP, Werner Amon, pentru Die Presse.

Conform sursei citate, abia acum au ajuns în Austria informațiile că o instanță din România a emis în luna martie 2016 mandate de arestare în lipsă pe numele lui Tal Silberstein și ale altor oameni de afaceri israelieni pentru afaceri imobiliare controversate. La recurs, aceste decizii au fost anulate.

Este vorba despre dosarul în care Remus Truică, prinţul Paul şi alte 20 de persoane, între care trei cetăţeni israelieni, sunt acuzaţi de fapte de corupţie privind retrocedarea ilegală a Fermei Băneasa şi a 47 de hectare din Pădurea Snagov.

Amon susține însă că există acum un mandat de reținere emis în decembrie 2016 pentru acuzații de corupție, spălare de bani și crimă organizată. Investigația jurnaliștilor de la Die Presse a arătat că nu există un astfel de mandat în baza de date a Europol, deci Tal Silberstein nu este căutat la nivel internațional.

“Procesul privind afacerile imobiliare controversate a început la data de 13 ianuarie în România. Silberstein și ceilalți sunt acuzați că au prejudiat statul român cu 145 de milioane de euro. În total există 20 de invinuiți. Silberstein neagă acuzațiile ce i se aduc.

El a fost angajat oficial în calitate de consilier pe probleme de strategie al cancelarului SPO Christian Kern. El se ocupă și de aparițiile publice ale acestuia. SPO infirmă însă informațiile că s-ar afla și în spatele unor acțiuni de spionare a adversarilor politici ai acestuia, cum ar fi cea a ministrului de Externe Sebastian Kurz (OVP)”, mai scrie Die Presse.

În 18 mai, omul de afaceri Remus Truică, prinţul Paul, jurnalistul Dan Andronic şi alte 19 de persoane, între care trei cetăţeni israelieni, au fost trimişi în judecată în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Băneasa şi a 47 de hectare din Pădurea Snagov, scrie News.ro.

Omul de afaceri Remus Truică este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi spălare a banilor, ambele în formă continuată, complicitate la abuz în serviciu, spălare a banilor, complicitate la abuz în serviciu, dare de mită, iar prinţul Paul este acuzat de cumpărare de influenţă şi spălare a banilor, ambele în formă continuată şi complicitate la abuz în serviciu.

Potrivit DNA, acuzaţiile reţinute în sarcina inculpaţilor vizează infracţiuni comise în perioada 2006 -2013 în diferite forme de participare (autorat, complicitate sau instigare), ”în interesul obţinerii unor imobile de o valoare deosebită, între care Pădurea Snagov şi Ferma Regală Băneasa, revendicate fără drept de Paul Philippe Al României”.

Procurorii DNA arată că prinţul Paul i-a promis lui Truică şi asociaţilor acestuia din grupul infracţional o cotă parte importantă, între 50% şi 80%, din valoarea bunurilor pe care le revendica în România, iar ulterior le-a transferat acestora bunurile pe măsura obţinerii lor, prin contracte fictive de vânzare-cumpărare cu Reciplia SRL.

”Aceasta pentru ca ei să intervină pe lângă funcţionari publici implicaţi în procedurile de retrocedare, prin influenţa avută în mod direct (fost şi actual consilier al primului ministru) şi indirect, prin intermediul relaţiilor pe care le au în lumea politică, în justiţie, la cel mai înalt nivel şi presă (relaţii de prietenie şi de afaceri cu membrii ai guvernului, parlamentari, funcţionari autorităţi publice, cu persoane cu influenţă în presă, relaţii la ICCJ, contractarea serviciilor unei firme de avocatură de top), astfel încât aceştia, în mod nelegal, să determine obţinerea pe nedrept a bunurilor revendicate de Al României Paul Philipe”, precizează DNA.

După dobândirea Pădurii Snagov şi a Fermei Băneasa, acestea au fost transferate de prinţul Paul, prin contracte de vânzare-cumpărare, către Reciplia SRL, la preţuri mult subevaluate, disimulându-se natura ilicită a provenienţei. Firma respectivă a vândut mai departe altor persoane, fără a încasa vreo sumă de bani.

Prin activitatea infracţională desfăşurată s-a reuşit retrocedarea abuzivă a Pădurii Snagov, cauzându-se un prejudiciu statului de 9.523.769 de euro, precum şi a Fermei Regale Băneasa, cu un prejudiciu în dauna statului de 135.874.800 de euro. 
 

Alte stiri din Externe

Ultima oră