Un agent german, bănuit că a spionat pentru firme austriece la București, a fost arestat la Berlin

28 Apr 2016 | scris de Istvan Deak
Un agent german, bănuit că a spionat pentru firme austriece la București, a fost arestat la Berlin

Autoritățile austriece l-au arestat preventiv pe Firtasch, acesta fiind eliberat după ce a achitat cauțiunea de 125 de milioane de euro. Austria a refuzat extrădarea lui Firtasch în SUA.

194.525

Dmitry Firtasch

Pentru a afla care este stadiul anchetei din SUA, bărbatul cu o avere estimată la 10 miliarde de euro ar fi semnat un contract de colaborare cu o firmă de consultanță. Intermediar a fost consilerul economic din Berlin Christine W.

Conform Kurier, contractul parafat la data de 6 aprilie 2014 avea drept scop o analiză a consecințelor pe care le-ar putea avea o posibilă intrare a lui Firtasch pe teritoriul Ungariei, Ucrainei și Rusiei. În perioada aprilie 2014 - martie 2015, în contul Christenei W. ar fi intrat 520.000 de euro , transferați din două conturi cipriote ale firmei Tomaso Holdings, cu sediul în Seychelles, deținute de un apropiat al lui Firtasch. 200.000 de euro ar fi ajuns la două persoane din Procuratura landului Mecklenburg-Pomerania.

Femeia de 69 de ani și cei doi complici au fost arestați preventiv la sfârșitul săptămânii trecute, fiind acuzați că au mituit alți doi angajați ai Procuraturii din landul Mecklenburg Pomerania, Germania. Unul dintre cei mituiți ar fi luat legătura cu angajați ai Secret Service din Washington și ar fi solicitat informații în interes de serviciu. Ulterior, ar fi luat legătura cu persoane de rang înalt din FBI și US-Homeland Security și ar fi anunțat că a fost mandatat de Firtasch să negocieze cu serviciile secrete americane în numele său. Sursa citată amintește că a existat o invitație la discuții în biroul FBI din Chicago.

Avocatul lui Firtasch, nimeni altul decât fostul ministru al Justiției din Austria, Dieter Bohmdorfer, susține că acesta a fost citat doar ca martor în acest dosar.
Jurnaliștii de la Kurier au strâns și publicat în ultimele zile informații șocante despre activitatea consultantului economic Christina W.


Legătura cu România
„Nina a lucrat ca agent neoficial STASI în perioada RDG. De peste 20 de ani, agentul privat are intrare liberă in Ministerul de Interne din Viena. În perioada 2008-2011, agentul Nina ar fi transferat 91.500 de euro către trei funcționari, un fost și un actual angajat al serviciilor secrete austriece și un functionar de rang înalt din Ministerul de Interne. Femeia a fost depistatată de finanțele din Berlin fiindcă n-ar fi emis facturi pentru sumele încasate în urma contractelor de colaborare cu firmele vieneze Alpha, ENP și TCN.

În perioada 2009-2015, ea ar fi încasat 1,35 de milioane de euro pentru informațiile și activitățile ei în favoarea unor companii precum OMV, o firmă de asigurări austriacă, o firmă de consiliere economică și o firmă de securitate. Pentru OMV a operat în România, aparent pentru spionarea Petrom și pentru combaterea furtului de carburant din rafinăriile din România”, scrie Kurier.

„S-a declarat consilier pe probleme de securitate în blocul țărilor din est, dar și în Turcia și Brazilia. Totul a decurs corect din punct de vedere legal. Ce face cu sumele încasate e treaba ei. E doar vina ei că a ajuns după gratii. Nu a oferit informații utile. Nu era de încredere, așa că proiectul a fost încheiat relativ repede“, susține unul dintre contractanți. OMV nu a dorit să comenteze informațiile apărute.

Kurier susține că deține informații că agentul Christine W. este apropiată serviciilor secrete germane Bundesnachrichtendienst. Informațiile obținute pentru OMV în România, agentul le-ar fi vândut și parlamentarului austriac Peter Pilz (Die Grunen). “O știu foarte bine pe doamna W. A fost la mine de câteva ori. Impresia mea e că lucra pentru mai multe servicii secrete în același timp”, spune Pilz.

Cert este că femeia apare pe statul de plată al firmei vieneze Aventus, considerată ”un fel de serviciu secret privat”. 600.000 de euro ar fi plătit firma pentru serviciile ei. Aventus este condusă de Gerald Karner, un fost oficial de rang înalt din armata austriacă. “Noi nu avem nici un contract cu Firtasch. Am colaborat cu doamna W. într-un mandat pentru Vienna Insurance Group (VIG) în România. Sumele plătite sunt cele cuvenite”.

Proiectul Blackstone
Jurnaliștii de la Kurier mai dețin documente care atestă că unul dintre proiectele de spionaj rulate în favoarea VIG în România era intitulat Blackstone. “Un român a fost mandatat să alcătuiască o echipă internă de anchetă pentru a depista colaboratorii care lucrează în detrimentul VIG și în propriul interes”, scrie Kurier.

“Christine W. ne-a dat impresia că are conexiuni cu toate serviciile secrete, în special în Europa de Est. Deși un managar de prim rang din VIG s-a întâlnit cu agentul german în vara anului 2013 într-un hotel din București, VIG susține că i-a oferit Christinei W. doar o scurtă misiune în 2015, în schimb confirmă colaborarea cu firma Aventus până în anul 2014”, concluzionează sursa citată.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră