Premierul israelian dă bani la tot poporul, pentru criză, ca să-și scape dosul politic

16 Iul 2020 | scris de A.V.
Premierul israelian dă bani la tot poporul, pentru criză, ca să-și scape dosul politic

Sub presiunea străzii și a contestatarilor politici, premierul israelian Benjamin Netanyahu a recurs la stratageme cunoscute pentru a recâștiga simpatia poporului: a scos bani, doar-doar uită electoratul de problemele lui majore cu justiția.

Oamenii au ieșit de mai multe ori în stradă pentru a-i cere demisia premierului inculpat pentru corupție, reproșându-i faptul că, ocupat fiind cu propriile probleme cu justiția, gestionează prost criza sanitară provocată de pandemia de coronavirus. Israelul se află, se pare, deja la al doilea val de infectări cu noul coronavirus, cu cifre-record de îmbolnăviri zilnice, de circa două săptămâni.

Numărul infectărilor este dublu sau triplu față de numărul cazurilor înregistrate în plină criză, la primul val, când Israelul a gestionat foarte bine criza.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat miercuri că toţi cetăţenii vor primi o sumă forfetară, care va fi acordată o singură dată, pentru atenuarea crizei economice provocate de pandemie, și care a lăsat sute de mii de oameni fără loc de muncă.

Familiile cu un singur copil ar urma să primească în jur de 510 de euro (580 de dolari), cele cu doi copii - circa 640 de euro, iar cele cu trei copii sau mai mulţi - aproximativ 770 de euro, le-a declarat Netanyahu reporterilor.

Pentru persoanele singure, suma va fi de circa 190 de euro.

Lucrătorii independenţi au primit deja până la 1.900 de euro în ultimele zile. Injecţia financiară suplimentară pentru toţi cetăţenii este acum un ''pas suplimentar''.

Criticii spun că măsura este una populistă, menită să calmeze protestele legate de politicile antiepidemie. Dată fiind criza financiară care ia amploare în Israel, măsura este o cheltuială periculoasă, avertizează ei.

Măsura a provocat controverse şi în Ministerul Finanţelor, după cum a relatat televiziunea israeliană.

''Trebuie să repornim economia'', a afirmat însă Netanyahu, insistând ca oamenii să achiziţioneze cu banii respectivi produse israeliene.

Acordarea acestor sume va trebui aprobată de guvern, posibil şi de parlament.

Săptămâna trecută, Netanyahu a prezentat un pachet de ajutor de circa 20 miliarde de euro destinat să atenueze presiunea financiară cauzată de pandemie.

Consecinţele primelor restricţii impuse în primăvară au avut un impact major asupra economiei ţării. Rata şomajului a ajuns la 21%.

Conform Ministerului Sănătăţii, numărul cazurilor de infectare cu coronavirus a ajuns în Israel la 43.668, iar cel al deceselor, la 375.

Alte stiri din Externe

Ultima oră