Papa Francisc recunoaşte că este un păcătos şi supus greşelii

10 Mar 2017 | scris de Istvan Deak
Papa Francisc recunoaşte că este un păcătos şi supus greşelii

Remarcabilul Papa Francisc a acordat un interviu publicaţiei gemrane Die Zeit în care contrazice clişee. Interviul a fost publicat în ediţia tipărită, la 8 martie.

Săptămânalul "Die Zeit" este primul ziar de limbă germană care a reuşit să realizeze un interviu cu Papa Francisc. Dar, înainte de toate, redactorul şef al publicaţiei, Giovanni di Lorenzo, a reuşit să poarte o discuţie cu Suveranul Pontif, simplă la prima vedere dar foarte profundă la o analiză mai atentă, comentează Deutsche Welle.

Pe parcursul interviului cei doi infirmă clişeu după clişeu. S-a vorbit despre preoţi căsătoriţi, despre infailibilitate, despre Kuria suferindă. Papa a făcut să pară mai abordabile o serie de subiecte, comentează sursa citată.

Astfel, Papa Francisc s-a pronunţat în chestiunea preoţilor căsătoriţi, numiţi în limbaj eclezial "Viri probati". Aceştia ar putea fi bărbaţi mai în vârstă, "verificaţi", care ar putea fi hirotonisiţi în ciuda faptului că sunt căsătoriţi. "Trebuie să reflectăm dacă Viri probati ar fi o soluţie", a spus Pontifexul. Cu doar câţiva ani în urmă, teologi tineri din diocezele germane şi-ar fi compromis printr-o astfel de afirmaţie orice perspectivă de a deveni preoţi. Şi probabil că un cardinal sau altul fierbe în sinea sa din cauza aceleiaşi afirmaţii. Trebuie subliniat că Papa nu a spus că vor exista astfel de preoţi. Dar îndeamnă la reflecţie, la dialog, produce fierbere şi insuflă o boare de prospeţime.

Francisc a luat poziţie şi faţă de propria-i infailibilitate. "Sunt păcătos şi supus greşelii", a afirmat el. Nu este de fapt o noutate. În 2015 el a spus de exemplu că şi Papa îşi are greşelile sale, şi aceste greşeli nu au nimic a face cu infailibilitatea. Dar termenul (foarte strict definit teologic) de infailibilitate este din păcate atât de demonetizat, încât cuvintele lui Francisc par senzaţionale, scrie dw.de.

"Lipsa vocaţiei este o problemă pe care Biserica trebuie să o rezolve", spune Papa, confruntat cu una dintre crizele cele mai preocupante, cel puţin în Europa. Pentru a o înfrunta trebuie rugăciune, constată Papa. Apoi lucrat cu tinerii, care sunt marii uitaţi ai societăţii moderne, pentru că nu au de lucru în numeroase ţări.

Apoi este un alt obstacol: "Dacă nu există tineri, nu vor mai fi preoţi". Pentru a suscita vocaţia nu trebuie recurs la prozelitism, avertizează Papa Francisc. "Vocaţia e importantă. Biserica face euharistia, dar euharistia face Biserica", a explicat el.

În cuda unor atacuri şi critici care îl vizează, Papa face obiectul unei idealizări, mai ales pentru luările sale de cuvânt în stilul propriu. Papa recunoaşte că nu se simte în largul lui din acest motiv. Recunoaşte că el însuşi este un păcătos. "Dar nu trebuie uitat că idealizarea unei persoane este o formă subtilă de agresiune, iar când sunt idealizat, mă simt agresat", spune el.

"Interviul cu Papa Francisc relevă contrariul a ceea ce este un populist. Arată un prelat cu credinţă profundă, care predică libertatea împăcat cu el însuşi, un om căruia marile probleme şi scandaluri ale lumii nu-i dau pace. Poate că aceasta nu corespunde aşteptărilor de la un Papă, acele aşteptări de la care Europa Centrală îşi ia în continuare bun rămas. Dar exact prin asta acest Francisc, care se află de aproape patru ani la Vatican, este o provocare pentru întreaga lume", scrie Christoph Strack pentru Deutsche Welle.

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră