O româncă este pe site-ul Europol, pe lista celor mai căutate infractoare din Europa

20 Oct 2019
O româncă este pe site-ul Europol, pe lista celor mai căutate infractoare din Europa

O româncă este pe lista celor mai căutate infractoare din Uniunea Europeană. Numele ei apare pe site-ul Europol, alături de alte 20 de femei date în urmărire pentru infracțiuni grave.

Agenția Europeană a Poliției Criminale a lansat o campanie prin care speră să prindă cât mai multe dintre cele mai căutate infractoare din statele membre.

Pe pagina campaniei inițiate de Europol sunt afișate identitățile și faptele a 21 de femei urmărite internațional. Din România a fost aleasă Ildiko Enderle, căutată pentru infracțiunea de trafic de persoane.

Femeia din Harghita este urmărită internațional încă din 2014. Are patru mandate de executare a pedepsei pentru comiterea infracțiunilor de trafic de minori, proxenetism și constituire de grup infracțional. A racolat persoane din România pe care le-a exploatat pe teritoriul Cehiei.

Experții Europol consideră că schimbarea mentalităților și evoluția tehnologică au favorizat și creșterea numărului de femei infractoare. Iar acestea arată, ori de câte ori au ocazia, că sunt la fel de pricepute ca bărbații la încălcarea legii. Fie că vorbim de fraude economice, de trafic de arme, de persoane și de droguri ori de crime.

De exemplu, nu există rețea de trafic de persoane care să nu aibă printre membri și femei, spun oamenii legii.

În plus, traficanții folosesc femeile pentru a controla minorii obligați să câștige bani pentru profitul exploatatorilor.

Și Franța caută o traficantă, acuzată că a racolat minore din Nigeria și le-a plasat pe piața sexului din Occident. Fetele, provenite dintr-o lume dominată de superstiții, erau controlate prin ritualuri vrăjitorești.

Și Cehia și Spania caută tot traficante de persoane.

În urma unor campanii similare, 69 de fugari au fost prinși. În multe cazuri, semnalările au fost făcute de cetățeni.

Alte stiri din Externe

Ultima oră