Atenție la ce postezi! Europol a primit mandat să examineze conținutul de pe rețelele de socializare

05 Iul 2016 | scris de Istvan Deak
Atenție la ce postezi! Europol a primit mandat să examineze conținutul de pe rețelele de socializare

Eurodeputata Monika Hohlmeier a declarat că acest proiect este „un pas foarte important din procesul privind prevenirea terorismului”. În noiembrie 2015 a fost adoptată o rezoluție privind prevenirea radicalizării în închisori și pe internet, prin intermediul educației și incluziunii sociale.

În momentul de față există o luptă ideologică și se presupune că 100.000 de tweet-uri sunt publicate în fiecare zi de către ISIS. Coordonatorul UE pentru lupta împotriva terorismului, Gilles De Kerchove, consideră că sunt necesare măsuri pentru a reduce „califatul virtual”. De asemenea, Europol va avea un nou rol de a examina conținutul de pe rețelele de socializare și de a raporta posibilele acțiuni suspecte.

Legislația UE incriminează anumite atacuri teroriste (comiterea acestora), dar noile norme vor fi mai stricte și vor incrimina „actele pregătitoare” din toată Uniunea Europeană, precum cursurile de pregătire în interiorul sau exteriorul Europei, călătoritul în afara Europei și finanțarea activităților teroriste.

În plus, va fi abordată problema cetățenilor UE care se întorc din zonele de conflict și care răspândesc actele teroriste. A fost dezbătută o nouă propunere privind controlul obligatoriu al cetățenilor UE la frontierele externe, atunci când intră și când ies din UE.

De asemenea, vor exista controale ale bazelor de date naționale ce conțin informații referitoare la documente pierdute sau furate la nivelul frontierelor aeriene, maritime și terestre.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră