Sebastian Ghiţă a fost arestat pentru 18 zile

18 Apr 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Sebastian Ghiţă a fost arestat pentru 18 zile

UPDATE

Ministerul Justiţiei aşteaptă de la instanţe încheierea verificării legalităţii extrădării din Serbia a fostului deputat Sebastian Ghiţă pentru a putea începe procedurile de aducere în ţară, a anunţat, marţi, ministrul Tudorel Toader citat de news.ro. Aceste proceduri trebuie respectate pentru ca extrădarea să nu fie "lovită de nulitate şi să profite de ea cine are interesul să profite", a mai precizat el.

"Potrivit legii, instanţele din România emitente ale mandatelor de arestare trebuie să verifice în procedură de urgenţă îndeplinirea condiţiilor legale pentru a solicita extrădarea. Încheierea judecătorului de la prima instanţă este atacată cu contestaţie. Ceea ce înseamnă că nu rămâne definitiv la primă instanţă, ci la cea care verifică acea posibilă contestaţie formulată de către procuror”, a spus ministrul.

”Ministerul Justiţiei are deja pregătită acea procedură, aşteptăm încheierile de la instanţa de judecată şi imediat dăm drumul la procedură. Până atunci, prevederile legale ne obligă să aşteptăm. Gândiţi-vă ce ar însemna dacă noi nu am respecta procedura. Ar fi lovită de nulitate şi ar profita de ea cine are interesul să profite”, a subliniat Toader.

Întrebat dacă va începe negocieri cu ministrul Justiţiei din Serbia pentru ca Sebastian Ghiţă să fie judecat acolo pentru deţinere de acte false, Tudorel Toader a spus că nu are competenţa să negocieze „peste lege” şi să facă sugestii omologului din Serbia.

UPDATE

Ministerul român al Justiţiei urmează să înceapă procedura de extrădare a fostului deputat Sebastian Ghiţă, aflat în arest preventiv la Belgrad pentru o perioadă de 18 zile.

Autorităţile de la Bucureşti au la dispoziţie două săptămâni pentru a trimite documentele necesare extrădării.

În România, fostul parlamentar are pe numele său cinci dosare penale, fiind acuzat de fapte de corupţie. Şi autorităţile sârbe îl cercetează acum pentru posesie de acte false, după ce a fost prins cu permis de conducere şi buletin de Slovenia.

-------------------------------------------------------------------------

Poliția Română precizează că fostul deputat Sebastian Ghiţă a fost arestat în Serbia pentru 18 zile în vederea extrădării. Potrivit IGPR, fotografia lui Sebastian Ghiță a figurat pe site-ul Interpol până în momentul în care s-a primit din partea autorităților sârbe confirmarea oficială că fostul deputat a fost arestat în vederea extrădării.

''Autoritățile sârbe ne-au informat că persoana respectivă a fost arestată în Republica Sârbă, pe o perioada de 18 zile în vederea extrădării, începând cu 14.04.2017. Poliția Română a informat Ministerul Justiției pentru că aceasta este instituția abilitată a demara procedura de extrădare. Conform prevederilor legale, în acest moment Poliția Română nu mai are competență în acest caz. În momentul extrădării, dacă autoritățile sârbe vor solicita ca partea română să efectueze escorta în țară a inculpatului, polițiștii români vor efectua acest serviciu, conform competențelor'', arată IGPR

Reamintim că fostul deputat a fost reţinut vineri la Belgrad după aproape patru luni de la dispariție, timp în care instanțele din România au emis două mandate de arestare în lipsă pe numele lui.

Sebastian Ghiță a apărut pe lista celor mai căutate persoane pe site-ul Europol. Între timp, el şi-a schimbat fizionomia, lăsându-şi barbă şi răzându-şi părul de pe cap, pentru a fi mai greu de recunoscut.

După ce a dispărut din țară, postul România TV, finanțat de Sebastian Ghiță, a difuzat mai multe înregistrări cu acesta, în care fostul deputat făcea referiri la Traian Băsescu, Laura Codruța Kovesi, George Maior, Florian Coldea și alți demnitari români. Pe baza acestor înregistrări, Parchetul General a deschis un dosar penal.

Urmează ca Sebastian Ghiță să fie extrădat în țară, însă procedurile ar putea dura mult, deoarece între România și Serbia nu există un acord de extrădare.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră