La Paris au început lucrările de decontaminare a străzilor adiacente catedralei Notre Dame

14 Aug 2019 | scris de A.V.
La Paris au început lucrările de decontaminare a străzilor adiacente catedralei Notre Dame

Imaginile cu flăcările care cuprinseseră Catedrala Notre Dame din Paris nu vor putea fi șterse din memoria colectivă niciodată. Lumea întreagă asista neputincioasă, ore în șir, la distrugerea propriului patrimoniu. Incendiul a fost stins, în cele din urmă, dar problemele provocate de acesta continuă să dea bătăi de cap Parisului.

Catedrala a fost afectată, la 15 aprilie, de un puternic incendiu în care au ars peste 400 de tone de plumb. El se afla în şarpanta şi în acoperişul edificiului. Plumbul s-a topit şi se regăseşte în praful existent chiar şi acum, la patru luni de la producerea incendiului, pe străzile din jurul catedralei, relatează rfi.ro.

Timp de zece zile, aceste străzi vor fi interzise, treptat, circulaţiei pietonale şi vor fi spălate cu soluţii speciale. Este vorba de o suprafaţă totală de 10.200 mp.  

Două societăţi de igenizare a spaţiilor publice se ocupă de aceste lucrări. Într-o primă fază va fi aspirat tot asfaltul iar apoi vor fi periate străzile cu o soluţie chimică activă. Ulterior, soluţia va fi spălată la presiune înaltă iar apa rezultată va fi aspirată imediat.

Trotuare, şosele, poduri, spaţii verzi...toate vor fi curăţate cu soluţii speciale în funcţie de suprafaţă.

Lucrările de decontaminare se vor întinde până la 23 august, mai scrie sursa citată.

UPDATE

Chiar a doua zi după incendiu au fost demarate lucrări în interiorul catedralei dar şi pe exteriorul ei, de securizare a pereţilor pentru a fi eliminat riscul ca vreo porţiune afectată de flăcări să se prăbuşească. 

Temperaturile exterioare ridicate înregistrate în Paris au antrenat căderea unor bucăţi de piatră din bolta naosului catedralei Notre Dame. Iar în aceste condiţii, există în continuare «un risc de prăbuşire», anunţă ministrul Culturii din Franţa.

Ministrul susţine că a existat o urgenţă în acest sens, pentru ca edificiul să fie salvat.

Răspunsul ministrului vine după ce mai multe asociaţii l-au acuzat că a neglijat sănătatea celor care au intervenit imediat după incendiu, pe fondul concentraţiei ridicate de plumb înregistrate aici.

Alte stiri din Externe

Ultima oră