TRAGEDIE ISTORICĂ. Incendiu la Catedrala Notre Dame din Paris

16 Apr 2019 | scris de Marina Constantinoiu
TRAGEDIE ISTORICĂ. Incendiu la Catedrala Notre Dame din Paris Galerie foto (8)

Un incendiu puternic s-a declanșat luni după-amiază la celebra catedrală Notre Dame din Paris, informează BFM TV. Cauzele izbucnirii incendiului nu sunt cunoscute, deocamdată, dar se presupune că acesta ar avea legătură cu lucrările de renovare care au început la acest edificiu.

Arhitectul-șef, care coordonează lucrările de renovare, a precizat că la ora la care s-a declanșat incendiul nu era în curs nicio lucrare și nu se aflau acolo muncitori.

POSTUL DE TELEVIZIUNE FRANCEZ BFM TV TRANSMITE ÎN DIRECT ȘTIRI DE LA FAȚA LOCULUI. CLICK AICI.

TRANSPORTUL în zonă este complet perturbat, anunță jurnaliștii de la BFM TV. Redacția BFM TV se află în apropierea catedralei.

 

Zilele acestea, presa franceză prezenta imagini cu statui care aparțineau catedralei care erau transportate, cu ajutorul macaralelor, în exteriorul clădirii, pentru restaurare.

 

 

Focul a cuprins turla catedralei, monumentul istoric cel mai vizitat din Europa, cu o vechime de 850 de ani, au precizat pompierii. Potrivit purtătorului de cuvânt al catedralei, incendiul s-ar fi declanșat în jurul orelor 18:50.

Imagine BFM TV

Sinistrul se produce exact în prima zi din Săptămâna Patimilor pentru catolici, principala sărbătoare creștină.

Primarul orașului Paris, Anne Hidalgo, a reacționat imediat, vorbind despre un incendiu teribil, și precizând că pompierii din Paris sunt în plină acțiune pentru a stinge focul. Pompierii, însă, sunt depășiți de situație, comentează presa franceză.

Presa franceză vorbește despre un incendiu major, iar pe rețelele de socializare sunt numeroase imagini și înregistrări video de la fața locului.

În jurul catedralei a fost constituit un perimetru de securitate, iar populația a fost îndemnată de Anne Hidalgo, într-o postare pe Twitter, să evite zona. Catedrala a fost evacuată imediat după declanșarea sinistrului.

IMAGINILE SUNT GREU DE PRIVIT. Este o adevărată tragedie istorică, după cum comentează și jurnaliștii francezi.

UPDATE

Turla octogonală în formă de săgeată a Catedralei Notre-Dame din Paris, cuprinsă de un incendiu uriaş, "tocmai s-a prăbuşit", a anunţat luni Emmanuel Gregoire, adjunctul primarului capitalei franceze Anne Hidalgo, care a deplâns "pagube colosale".

UPDATE

Întregul acoperiş al Catedralei Notre-Dame din Paris s-a prăbuşit, ars de flăcările care au cuprins luni seara clădirea veche de secole.

Un nor imens de fum s-a înălţat deasupra oraşului, iar cenuşa a căzut pe o suprafaţă mare. Parisienii au urmărit neputincioşi, mulţi dintre ei rămaşi fără cuvinte din cauza şocului.

UPDATE

UNESCO anunță deja că este alături de Franța în această incredibil de grea încercare, și că va ajuta la păstrarea acestui monument parte din patrimoniul universal.

UPDATE

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a anulat luni discursul programat către naţiune din cauza "incendiului teribil" izbucnit la Catedrala Notre-Dame din Paris, a anunţat un oficial de la biroul preşedintelui la Palatul Elysee.

"Notre-Dame de Paris în flăcări. Emoţia unei întregi naţiuni întregi. Un gând pentru toţi catolicii şi pentru toţi francezii. La fel ca toţi compatrioţii noştri, sunt trist în această seară să văd că arde o parte din noi", a scris el pe Twitter.

Macron a ajuns ulterior la fața locului, pentru a constata dimensiunea tragediei și a cere măsuri urgente, pentru salvarea monumentului.

/

UPDATE

Oamenii obișnuiți comentează pe rețelele de socializare și nu numai măsurile luate de pompieri și intervenția precară a acestora. Mai ales lipsa unor elicoptere care să ajute la stingerea incendiului. Oamenii se întreabă, consternați: ”Unde sunt elicopterele Franței, le vedem doar la parada de Ziua Națională?”

Dar iată că a venit și răspunsul de la pompieri: o mare cantitate de apă venită din elicoptere ar fi fragilizat și mai mult structura eșafodajului din jurul turlei și nu numai.

Jurnaliștii de la BFM TV precizează că se află și substanțe inflamabile la fața locului, căci acestea erau folosite la lucrările de renovare.

UPDATE

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, şi-a exprimat luni groaza în legătură cu incendiul care a cuprins catedrala istorică Notre-Dame din Paris, adaugă Reuters.
    
"Este îngrozitor să vezi incendiul uriaş de la Catedrala Notre-Dame din Paris. Poate ca ar putea fi folosite cisterne zburătoare care să-l stingă. Trebuie acţionat rapid!", a scris Trump pe Twitter.

Notre Dame este un simbol al Franţei şi al culturii noastre europene, a declarat cancelarul german Angela Merkel luni seara.

"Aceste imagini îngrozitoare cu Notre-Dame în flăcări sunt dureroase. Notre Dame este un simbol al Franţei şi al culturii noastre europene. Suntem cu gândul alături de prietenii noştri francezi", a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt al cancelarului, Steffen Seibert.

ULTIMA ORĂ

Într-o declarație pentru presă în jurul orei 21:40, ora Franței, 22:40, ora României, un reprezentant al pompierilor din Paris a afirmat că următoarea oră și jumătate este ”decisivă” pentru soarta catedralei, care s-ar putea prăbuși.

 UPDATE

Declarația președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în legătură cu incendiul de la Catedrala Notre-Dame din Paris:

"Notre-Dame de Paris aparține întregii umanități. A inspirat atât de mulți scriitori, pictori, filosofi și vizitatori din toată lumea. Ce seară tristă! Ce regretabil! Împărtașesc emoțiile cu națiunea franceză, care sunt și ale noastre."

UPDATE

Ziarul Liberation publică pe prima pagină o imagine-simbol de la incendiu, cea cu prăbușirea turnului în formă de săgeată, titrând, într-un joc de cuvinte: NOTRE DRAME (Drama noastră - n.r).

UPDATE

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti, Francisc Doboş, afirmă că în incendiul Catedralei Notre-Dame "arde o istorie", "arde inima religioasă a Franţei" şi îndeamnă, în Săptămâna Patimilor, la căutarea rădăcinilor creştine ale Europei şi a autenticităţii vieţii noastre.

El îndeamnă la un examen de conştiinţă în faţa unei "Europe desacralizate" şi face apel la Înviere, la "o convertire profundă şi la căutarea autenticităţii vieţii noastre".

"În acelaşi timp, nu pot să fac apel la cauze, nu despre aceasta este vorba şi din punctul meu de vedere şi din poziţia mea nu la aceasta mă pot referi, ci pot face un examen de conştiinţă. Dacă cumva, fiind în Săptămâna Mare, în Săptămâna Patimilor pentru romano-catolici, un monument care arde nu poate să nu mă facă - mai ales Notre-Dame - să mă gândesc la Moartea, la Răstignirea, la Patima Mântuitorului, adică la Moartea lui Dumnezeu. Moare un monument, se opreşte o inimă religioasă a Europei, chiar dacă e vorba de o clădire, de ziduri, dar nu rămânem la Vinerea Mare, ci facem apel la o Înviere. Un monument care arde se poate reconstrui, iar examenul de conştiinţă pe care mi-l fac - şi e o invitaţie pe care o fac tuturor celor care ne citesc - dacă noi, în această Europă desacralizată, lipsită de multe trăsături creştine, care nu-şi mai recunoaşte Creştinismul, dacă suntem capabili să vedem şi în aceste semne o provocare să nu ardă nici istoria, nici identitatea religioasă, nici rădăcinile spirituale atât de mult încât să nu ne mai revenim. Şi chiar dacă s-au întâmplat şi incendiul spiritual al Occidentului, incendiul Creştinismului nostru să ne facă să ne trezim. Da, să avem curajul să recunoaştem multe dintre falimentele noastre, dar să lăsăm ca Învierea lui Dumnezeu să ne cheme la Om, la o convertire profundă şi la căutarea autenticităţii vieţii noastre", a mai spus purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti.

UPDATE

Oamenii de rând, năuciți de știrile de la Paris, au dat buzna pe rețelele de socializare, comentând că este incredibilă intervenția precară a pompierilor francezi, întrebându-se de ce nu se utilizează avioanelor utilitare Canadair, specializate în intervențiile la incendii, pentru a ajuta la stingerea incendiului de la Paris.

Reprezentanți ai pompierilor din Paris au explicat presei că ”lansarea din aer a unei mari cantități de apă ar putea antrena prăbușirea întregii structuri”. 

Circa 400 de pompieri s-au aflat la fața locului, pentru a lupta cu flăcările.

Răspunsul nu a venit doar pentru presă și oamenii obișnuiți, ci și pentru șeful Casei Albe, teribilistul utilizator de Twitter, Donald Trump, care a sugerat utilizarea Canadair pentru a lupta cu flăcările la Notre Dame.

Securitatea civilă franceză și Ministerul de Interne au explicat de ce nu se putea. 

"Aruncarea de apă pe acest tip de clădire ar putea duce la prăbuşirea întregii structuri", a scris pe Twitter Securitatea Civilă, în timp ce flăcările mistuie catedrala de aproximativ două ore.

Peste 100 de riverani s-au adunat în stradă pentru a se ruga și a intona cântece religioase, pentru salvarea catedralei. Unii dintre ei s-au rugat în genunchi.

UPDATE

Pompierii care încearcă de câteva ore să ţină sub control incendiul devastând catedrala emblematică Notre-Dame din Paris au reuşit să salveze "structura" edificiului "în întregime", a declarat şeful acestora aflat la faţa loculu.

"Putem considera că structura Notre-Dame este salvată şi păstrată în întregime",a afirmat generalul Jean-Claude Gallet, comandantul Brigăzii de pompieri din Paris.

"Focul a scăzut în intensitate", a adăugat la rândul său secretarul de stat din Ministerul francez de Interne, Laurent Nunez, invitând în acelaşi timp la "prudenţă maximă".

UPDATE MARȚI

Pericolul incendiului de la catedrala Notre-Dame din Paris a fost eliminat, dar încă nu se ştie cum va rezista structura edificiului, a declarat marţi dimineaţa Laurent Nunez, secretar de stat în Ministerul de Interne al Franţei.

"La ora 08:00 (06:00 GMT, 09:00 ora României) va avea loc o întrunire cu experţi, arhitecţi ai construcţiilor din Franţa pentru a încerca să stabilim dacă structura este stabilă şi dacă pompierii pot intra pentru a-şi continua misiunea", a informat Nunez presa.

Oficialul a precizat că incendiul declanşat luni seara este sub control, dar încă nu a fost stins în întregime.

Cauza dezastrului este încă necunoscută, iar autorităţile îşi continuă ancheta, a adăugat el.

Incendiul masiv care a afectat catedrala Notre-Dame a distrus acoperişul şi turla, dar zidurile exterioare şi cele două clopotniţe nu s-au prăbuşit. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră