Ziua în care Notre-Dame a ars

13 Mai 2019 | scris de Marian Nazat
Ziua în care Notre-Dame a ars

S-a petrecut într-o luni, chiar la mijloc de april... Ajunsesem încă de dimineață la Înalta Curte de Casație și Justiție și priveliștea de acolo m-a pus pe gânduri. Puhoi de oameni împărțiți de jandarmi în  două tabere, ca la meciurile de fotbal de risc maxim. M-am strecurat prin mulțimea aceea dezlănțuită, în scandarea unui huligan: „Avocatul penalilor !” I-aș zice vreo două, însă îmi înfrâng pornirea  sălbatică, ce dialog să am cu cretinii ? Știu de la înțelepți și mă stăpânesc: „Lovește într-un lucru cât mai mare, pentru că dacă lovești într-unul mic îți stâlcești pumnul degeaba.” (1)  Aștia, dacă vor prelua puterea, vor fi  în stare să scoată avocatura din nomenclatorul îndeletnicirilor și ne vor trage pe roată, de ce nu ? Chiar, dacă la anu' , la alegerile locale și parlamentare, „haștagiștii”  vor câștiga majoritatea ? S-o întreba cineva ce se va întâmpla? Să te ții atunci reforme și politici  sociale, ori luptă anticorupție...

Cu astfel de temeri am intrat în sala de judecată și senzația că suntem  asediați din exterior s-a adâncit. Afară, galeriile zbierau ca pe stadion, iar vuvuzelele făceau să trepideze geamurile ferestrelor. În încăpere  mirosea  a praf de pușcă, a ură revărsată din ochii congestionați ai  ultrașilor pătrunși în câmpul tactic. Solemnitatea era o vorbă de prisos, un fel de țoală ruptă pusă pe arac ca să-i sperie pe hoți...  De-am fi trăit în altă țară, în alea la care tânjim, desigur, judecătorii s-ar fi ridicat de pe scaune și ar fi suspendat simulacrul  judiciar  până ce mitingiștii  de ocazie ar fi eliberat caldarâmul și trotuarele din preajmă. Iar din sală  ar fi fost evacuați turbulenții  cu brățări de hârtie pe care și-au scris tâmp: „Muie, PSD !” Dar aici, pe Dâmbovița, tradiția huliganismului e veche și, deși ei i-au căzut victime cu ghiotura, nimeni nu ia seamă la trecut.

După parodia de la Târgoviște, din 1989, luarea cu asalt a instanței  supreme din 15 aprilie 2019, în declaratul stat de drept, este cea mai gravă siluire a Justiției neaoșe. Din nefericire, roși de orgolii și de prostie, politicienii  de la noi n-au vorbit nici acum aceeași limbă, ignorând precedentul creat. M-aș  fi așteptat ca pe seară, toți, indiferent de coloratura lor ideologică sau de dotarea cerebelică, să-și exprime îngrjorarea  cu privire la  batjocorirea unei instanțe de judecată. „La pușcărie, Dragnea la pușcărie !” și „Luptăm, țipăm, pe Dragnea-l apărăm !”  urlau scandalagiii, întărâtându-se reciproc. „Și lupii  tac când  se adună în haite...” (2),  nu și protestatarii de pe Batiște... Ah, asemenea lui Coriolan, strig și eu neputincios: „Smulgeți deci limba mulțimii, ca să nu mai lingă durerile care o otrăvesc !” (3)

Părăsesc epuizat sacrosanctul focar și blestem condiția umană, tot mai asemănătoare  celei din  Evul Mediu, cu vrăjitoarele arse în piețele publice. Seara, nevindecat de rănile provocate de odioasa zi, îl sun  pe Radu Cosașu, chiar merit  o porție de răsfăț spiritual. „Arde Notre-Dame, ai văzut?” îl aud sugrumat de indignare și de tristețe. „N-am  deschis televizorul”, îi răspund perplex. Deschid cutia fermecată și blestemată deopotrivă. Încremenesc. Catedrala din inima Parisului e un rug uriaș și înspăimântător, în flăcările căruia sunt mistuite valorile de altădată  ale unei Europe care „orbecăie îndreptându-se spre uitare” (4) , ale unei „Europe tehnologice ce nu recunoaște  patriile” (5)...

Adorm greu și spasmodic. Visez că un  foc planetar  înghite  pământul  și că ne transformă izbăvitor  pe toți  în niște figuri triste  de teracotă... O voce, una singură, sparge liniștea incendiată în imensitatea onirică: „Poporul nu știe  nimic  și când  află rămâne nepăsător.” (6)

Marian Nazat (www.mariannazat.ro)

 

 

[1] Alexei Nikolaevici Tolstoi, Petru I

[2] Alexei Nikolaevici Tolstoi, Calvarul; surorile

[3] William Shakespeare

[4] George Soros

[5] Robert Sarah Fidel, cardinal de culoare, prefect al Congregației pentru Cultul Divin de la Vatican

[6] Dimitrie Bolintineanu, Viața lui Cuza Vodă

             

 

 

 

Alte stiri din Editorial

Ultima oră