Indolenţa autorităţilor ucide! Directorul hotelului înghiţit de avalanşa din Apenini ceruse sprijin cu o zi înainte

23 Ian 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Indolenţa autorităţilor ucide! Directorul hotelului înghiţit de avalanşa din Apenini ceruse sprijin cu o zi înainte

Cinci zile de eforturi nebune, peste 125 de ore de căutări contra-cronometru, 9 supravieţuitori găsiţi, 7 morţi şi 22 de dispăruţi. Cam acesta este bilanţul terifiant al avalanşei din Apenini, care a îngropat un hotel de patru stele în zăpadă.

Dar drama din Apenini nu s-a terminat. E o luptă contra cronometru pentru cele 23 de persoane date dispărute. E o desfăşurare de forţe fără precedent, iar operaţiunea de la hotelul Rigopiano s-a extins şi în regiunile învecinate, unde mai multe sate au rămas izolate. 

Iese la iveală şi nepăsarea autorităţilor locale care, deşi au fost notificate cu ore bune înainte să se întâmple nenorocirea, nu au reacţionat, relatează presa italiană, preluată de stiri.tvr.ro.

Sunt şanse să mai fie supravieţuitori care au avut norocul să fie captivi într-un spaţiu cu aer.

Pentru tatăl lui Stefano Faniello, în vârstă de 28 de ani, care se află pe lista persoanelor dispărute, speranţele nu s-au stins încă. Furia se revarsă însă asupra autorităţilor.

Alessio Feniello, tatăl tânărului dispărut: „Nu dau doi bani pe autorităţile italiene pentru că, atunci când fiul meu a sunat, la 13:30, şi mi-a spus că a scos zăpadă din maşină, că a pus lanţurile la roţi şi că e gata să plece acasă şi apoi la ora 15:00 a sunat-o pe soţia mea şi i-a spus: Mama, cred că nu ajungem, pentru că utilajul care trebuia să cureţe drumul nu s-a întors”.

Declaraţia acestui părinte disperat este susţinută şi de o notă informativă transmisă prin e-mail de conducerea hotelului, cu doar câteva ore înainte să se întâmple nenorocirea.

„Prin prezenta va comunicăm că, din cauza ultimelor evenimente meteo, situaţia a devenit îngrijorătoare. În preajma hotelului Rigopiano stratul de zăpadă a depăşit 2 metri şi în clădire avem 12 camere ocupate de turişti şi altele de personal. Am curăţat cu utilajele proprii, dar avem nevoie de sprijinul dvs”.

Alessio Feniello a explicat că autorităţile nu au ridicat un deget ca să vină în ajutorul celor de la cabană. Mai mult, iniţial l-au trecut pe fiul său pe lista persoanelor care au supravieţuit. 

Acum, Stefano e de negăsit şi speranţele omului sunt doar în mâinile salvamontiştilor şi ale medicilor care caută zi şi noapte printre mormanele de zăpadă.
Când la suprafaţă este adus câte un supravieţuitor, speranţele cresc. Şi, chiar dacă timpul trece, nimeni nu renunţă la căutări.

Reamintim că printre supravieţuitori se numări membrii familiei unei românce, Adriana Parete, al cărei soţ, care ieşise din hotel la maşină, în momentul avalanşei, a supravieţuit şi a alertat autorităţile. Adriana, fiul şi fiica ei au fost salvaţi ulterior, după operaţiuni complicate de intervenţie la locul dezastrului, devenind adevărate vedete ale presei italiene şi internaţionale, care prezintă informaţii despre tragedia din Apenini.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră