Tragedie în Apenini. Hotel, îngropat de o avalanşă produsă de seria de cutremure din Italia (live video)

19 Ian 2017 | scris de Cristi Semeghin Marina Constantinoiu
Tragedie în Apenini. Hotel, îngropat de o avalanşă produsă de seria de cutremure din Italia (live video) Galerie foto (4)

UPDATE

O româncă și cei doi copii ai săi sunt dați dispăruți, după avalanșa care a distrus un hotel din regiunea Abruzzo, scrie presa italiană. Soţul ei, cetăţean italian, a povestit că echipele de salvare au ajuns la el şi l-au scos din zăpadă, dar nu are nicio veste despre soarta soţiei şi a copiilor.

Intervenția echipelor de salvare este extrem de complicată de situația de la fața locului. Sunt tone de zăpadă, aria în care se fac căutările este foarte mare, pentru că zăpada a transportat la distanțe mari părți din construcție, obiecte, copaci. ”Avalanșa a fost imensă”, au declarat membri ai echipajelor de intervenție, citați de ilgazzetino.it.

Imaginile furnizate de echipele de prim ajutor arată o masă de zăpadă amestecată cu alte materiale și copaci rupți care a pătruns în hotel și a umplut unele camere și holuri până la tavan. Un purtător de cuvânt al echipelor de salvare a declarat presei locale că avalanșa a avut o lățime de 300 de metri și a culcat la pământ o pădure, înainte de a lovi hotelul cu 45 de camere. Se pare că impactul a deplasat clădirea cu circa 10 metri.

UPDATE

Ambasada României în Italia a primit semnalări conform cărora trei cetățeni români - un adult și doi minori - s-ar afla în hotelul care a fost lovit de avalanșă în localitatea Farindola, din regiunea italiană Abruzzo, a informat joi Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

MAE precizează însă că operaţiunile de salvare sunt în curs de desfăşurare, fiind îngreunate de condiţiile meteorologice severe şi de daunele produse de avalanşă asupra clădirii.

Cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României în Italia -  (0039) 06 835 233 58, (0039) 06 835 233 56,  (0039) 06 835 233 52;  (0039) 06 835 233 44 şi ale Consulatului General al României la Bologna - (0039) 051 5872120, (0039)  051 5872209 - apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă sau pe numărul de urgenţă al misiunii diplomatice - (0039) 345.147.39.35 sau al oficiului consular - (0039) 349 1178220.

Ambasada României în Italia şi Consulatul General al României la Bologna monitorizează situaţia şi menţin în permanenţă legătura cu autorităţile locale, fiind pregătite să acorde asistenţă consulară, în caz de necesitate.

UPDATE

Giampiero Parete (foto Facebook, împreună cu copiii), soțul femeii care a fost dată dispărută, care lucra ca bucătar la hotel, s-a salvat ca prin miracol. El a fost cel care a dat alarma. A povestit pentru Rai News că soția sa, Adriana, și cei doi copii, sunt în continuare în hotelul acoperit cu zăpadă.

“Am pierdut totul. Acolo jos sunt soția mea și cei doi fii ai mei, Ludovica, de șase ani, și Gianfilippo, de opt ani… Eu am scăpat pentru că m-am dus să iau ceva de la mașină și nu m-a prins avalanșa”, a povestit Parete, scrie corriere.it. Adriana lucra ca infirmieră la casa De Cesaris de bătrâni din Spoltore, în provincia Pescara, scrie sursa citată.

Italianul, de 38 de ani, bucătar de meserie, se dusese cu familia la Rigopiano pentru o scurtă vacanță.

Giampiero a postat pe pagina sa de Facebook o fotografie în care apare toată familia. Sunt ultimele imagini împreună. Fotografia e realizată la 13 ianuarie, când fetiţa sa, Ludovica, a împlinit 6 ani, şi şi-a serbat ziua la un loc de joacă, scrie leggo.it

”A venit avalanșa, am fost acoperit de zăpadă, dar am reușit să ies. Mașina nu a fost afectată și astfel am așteptat salvatorii înăuntru”, a mai spus bărbatul, care acum este internat la secția de reanimare. Și a adăugat un detaliu sinistru:”Nu s-au auzit țipete”, era doar un perete de zăpadă. Și urmă nimic...

UPDATE

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat joi că Uniunea Europeană este ''pe deplin pregătită'' să pună toate instrumentele de care dispune în sprijinul regiunilor italiene afectate de ultimele cutremure și de avalanșa care a îngropat aproximativ 30 de oameni într-un hotel din stațiunea de schi Farindola, în Munții Apenini

Hotelul Rigopiano, în apropiere de localitatea Farindola, din Munţii Gran Sasso, a fost îngropat în noaptea de miercuri spre joi de o avalanşă, produsă de seria de seisme de miercuri din Italia. În acel moment în clădirea hotelului se aflau între 20 şi 30 de persoane, printre care şi doi copii. "Sunt numeroși morți", a declarat Antonio Crocetta, șeful unei echipe de salvare care a intervenit în noaptea de miercuri spre joi, citat de presa italiană. 

 

 

Clădirea s-a deplasat cu 10 metri din cauza forţei zăpezii. Două persoane care se aflau în afara hotelului în momentul în care s-a produs dezastrul au scăpat nevătămate, adăpostindu-se într-o maşină. 

Salvamontiştii, alertaţi prin intermediul serviciului de urgenţă, au ajuns cu mare dificultate, din cauza zăpezii şi a pietrelor căzute de pe munte, care au blocat drumul. Vehiculele au rămas blocate la şase kilometri de hotel, restul distanţei fiind parcurs pe jos. 

 

Salvatorii au declarat că din clădirea acoperită se văd lumini, dar că nu se aude niciun strigăt de ajutor. Potrivit cotidianului La Stampa, în hotel s-ar fi aflat 22 de turişti şi 7 membri ai personalului.

Două persoane au fost găsite și salvate de sub zăpadă, dintre care una se afla în stare de hipotermie, conform agenției italiene Agi.

Bilanţul tragediei este neclar, salvatorii neputând preciza câte persoane au rămas blocate în hotel şi câte au reuşit să scape din avalanşă. 

Echipele de salvare au precizat că au primit un SMS cu textul "Ajutor, ajutor, murim de frig", de la un turist, care încă nu a fost găsit.

 

Zona în care s-a produs tragedia se află la aproximativ 100 de kilometri de Amatrice, regiune afectată miercuri de o serie de mișcări seismice. Una dintre ipotezele privind cauzele acestei avalanșe este că ar fi legată de unul dintre aceste cutremure care au fost resimțite puternic până la Roma, la o distanță de aproape 180 de kilometri de epicentru.

Accesul spre acest hotel izolat în munți este dificil din cauza condițiilor meteorologice și în special din cauza căderilor de zăpadă. Stratul de zăpadă în zona hotelului este de aproape 2 metri. Primii salvatori au ajuns la fața locului pe schiuri, la ora 04:30. iar grosul echipelor de salvare nu ajunsese încă la hotel în jurul orei locale 09:00 (08:00 GMT).

Juncker a transmis condoleanțe celor care au pierdut rude și prieteni, a reiterat solidaritatea CE cu poporul și guvernul Italiei și a apreciat munca neobosită a echipelor de salvare.

La rândul său, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a transmis și el condoleanțe familiilor victimelor, într-un comunicat, și a afirmat că va face ''tot posibilul'' pentru a ajuta Comisia să deblocheze sprijin financiar prin Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene, care este principalul instrument de care dispune UE pentru a face față catastrofelor naturale majore și pentru a-și manifesta solidaritatea cu regiunile din Europa afectate de dezastre.

Alte stiri din Externe

Ultima oră