Furtună dintr-un decolteu … la Musée d’Orsay

10 Sep 2020
Furtună dintr-un decolteu … la Musée d’Orsay

Presa franceză – Libération, Le Parisien, etc. - dar şi reţelele de socializare precum Twitter, au comentat şi s-au delectat pe larg miercuri de «aventura» trăită de o tânără vizitatoare la Musée d’Orsay. In centrul intrigii, un decolteu prea provocator pentru paznicii celebrului muzeu parizian, scrie rfi.ro.

Jeanne, 22 de ani, studentă la literatură şi-a povestit aventura într-un lung mesaj postat pe Twitter şi devenit repede viraL In esenţă, ea descrie cum, marţi 8 septembrie, pe o vreme neobişnuit de însorită şi călduroasă la Paris, a vrut să viziteze Musée d’Orsay. «Nici nu am apucat să-mi scot rezervarea din geantă că o agentă care se ocupa de controlul biletelor vine spre mine şi îmi spune : «Ahhh nu, aşa nu se poate. N-o să puteţi trece aşa.» Tinerei studente îi trebuie ceva timp ca să înţeleagă unde e problema: la nivelul sânilor. Mai exact, decolteul lui Jeanne, cert impresionant dar deloc ieşit din comun sau vulgar într-un oraş precum Parisul. «Regulile sunt regulile, nu puteţi intra aşa» îi răspund în cor mai mulţi paznici veniţi să-şi susţină colega vigilentă. «Toţi erau însă fixaţi cu ochii, în mod ostentativ, tocmai în decolteul meu» povesteşte studenta. Niciunul nu va îndrăzni să rostească însă cuvântul discordiei, sânii. Toţi au evocat «asta» arătând spre obiectul delictului.

Faptul că o discrimare pe motiv de decolteu prea mare este un act complet antidemocratic nu pare să-i impresioneze pe controlori. In cele din urmă, i se propune lui Jeanne un târg. «Acoperiţi-vă cu haina pe care o aveţi pe braţ cât treceţi controalele de la intrare. Odată în muzeu, faceţi ce vreţi: daţi-vă jos haina dacă doriţi.» Ceea ce, în cele din urmă, tânăra va face pentru a intra în muzeu unde, culmea, pe mai toţi pereţii şi pe toate culoarele, sunt afişate sau expuse zeci de tablorui şi sculpturi cu nuduri. Printre ele, celebrul «L’origine du monde», «Originea lumii», al lui Gustave Courbet, tablou care reprezintă în primplan un sex feminin.

«Intre timp», continuă Jeanne, «printre vizitatori, erau bărbaţi în maieruri tetra, femei cu spatele gol sau cu tricouri foarte scurte, mai toate însă slabe şi fără sâni. Oare agenţii care au vrut să-mi interzică intrarea realizează cât de tare m-au sexualizat, m-au redus doar la nişte sâni? Cum de acest lucru se poate întâmpla, cum de un muzeu naţional poate interzice accesul la cunoaştere şi cultură doar pe baza unei judecăţi arbitrare?» se întreabă Jeanne în lunga epistolă publicată pe Twitter alături de o poză cu ea îmbrăcată în rochia cu celebrul decolteu.

Pentru a-şi justifica atitudinea, controlorii de la Muséee d’Orsay au invocat regulamentul intern al muzeului, de găsit pe site-ul instituţie dar nicăieri la intrarea în muzeu. El stipulează că «vizitatorii trebuie să aibă o ţinută decentă» iar «intrarea le poate fi interzisă vizitatorilor ale căror ţinută vestimentară este susceptibilă să genereze o tulburare a liniştii publice.» O regulă destul de vagă pe care însuşi instituţia pare să o regrete.

 

 

Intr-un scurt mesaj, publicat tot pe Twitter miercuri după-amiază, Musée d’Orsay spune că «regretă profund incidentul survenit şi prezintă scuzele persoanei în cauză care va fi contactată.» Lucru care s-a şi întâmplat, a confirmat Jeanne confraţilor noştri de la Libération. «M-au asigurat că ceea ce s-a întâmplat nu este normal şi nu corespunde politicii lor. Le-am spus că nu o să chem la boicotarea muzeului ci vreau doar să atrag atenţia asupra faptului că discriminări sexiste mai există zilnic.»

Alte stiri din Externe

Ultima oră