Infernul din Halkidiki, descris de martori oculari

12 Iul 2019
Infernul din Halkidiki, descris de martori oculari

 Şapte oameni au murit, printre care un copil şi o femeie din România, în urma furtunii de o violenţă ieşită din comun în regiunea Halkidiki, din Grecia, plină de turişti străini în această perioadă. Deşi părea că sunt la adăpost, într-un local, cei doi, o femeie şi un copil de 8 ani, nu au avut nicio şansă să se salveze.

Pentru doi români, o femeie de 54 de ani și un copil de 8 ani, vacanța din stațiunea Nea Plagia, a luat sfârșit într-un mod tragic. Luau cina la o tavernă în momentul în care acoperișul localului s-a prăbușit peste ei, scrie Digi24.

Martorii povestesc că vântul a fost atât de puternic, încât l-a ridicat pe băiat în aer și l-a izbit de una dintre ferestrele tavernei în momentul în care acesta a încercat să fugă pentru a se salva. A fost, ulterior, pronunțat mort la spital.

Trupul femeii a fost descoperit sub dărâmături.

„Am fugit în toate direcțiile....Am scos de sub dărâmături pe cine am putut. Din păcate, nu am reușit să ajungem la femeie”, povestesc cei care le-au fost alături românilor în ultimele clipe.

Mai mulți turiști români au fost martori la această dramă.

Și celebrul actor de comedie Mihai Bobonete a fost la un pas de moarte.

„Nenorocire, așa ceva am mai văzut cu ochii mei la Făcăieni, prin 2000 și puțin, când împreună cu finul meu am fost luați pe sus de prima tornadă făcută publică de pe la noi. Aici, în Grecia, am fost la un pas să o mierlim, pentru că tot insistam să stăm pe terăsuca aia și să vedem ce se aude ca un șuierat așa... În ultima secundă ne-am ridicat și ne-am adăpostit. Horror a fost, vânt cu peste 120 km/h, ploaie extremă, copacii căzuți, acoperișuri smulse, garduri căzute, mașini luate pe sus, plaja nici nu zici că a fost...”, a scris Mihai Bobonete pe Facebook.

Doi cetăţeni cehi în vârstă au fost ucişi după ce o rafală de vânt a măturat rulota în care se aflau, în peninsula Halkidiki din nordul Greciei, care se bucură de popularitate în rândul turiştilor, conform informaţiilor furnizate de poliţie.

Alte două persoane, de naţionalitate rusă, un bărbat şi un băiat, şi-au pierdut viaţa după ce un copac s-a prăbuşit lângă un hotel din oraşul Potidea, aflat pe litoralul grecesc, potrivit autorităţilor.

Conform estimărilor unui centru medical, între 60 şi 70 de persoane au primit îngrijiri pentru rănile suferite, majoritatea fracturi.

Au fost primite sute de apeluri la pompieri pentru inundații, copaci rupți sau drumuri blocate.

Cel mai recent bilanț indică 120 de răniți. Printre ei, și un român. Nordul Greciei este o destinație favorită de vacanță pentru mulți români.

După ivirea zorilor, localnicii și turiștii au putut vedea amploarea dezastrului. Pagubele de pe plajă pălesc pe lângă cele provocate restaurantelor, hotelurilor și locuințelor. Autoritățile elene au decretat stare de urgență în regiunea Halkidiki.

Aceasta este prima mare provocare pentru noul guvern de la Atena, care a activat  o celulă de criză.

Protecția civilă a spus că fenomenele meteo din Halkidiki sunt fără precedent.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) îi avertizează pe românii care se află sau vor să meargă în Grecia că Serviciul de Meteorologie a emis cod roșu de vreme nefavorabilă pentru zona Salonic, până vineri, 12 iulie.

Conform MAE, Serviciul de Meteorologie a emis cod roșu de vreme nefavorabilă pentru zona Salonic, începând cu noaptea de 10 iulie și până în 12 iulie, interval în care sunt prognozate furtuni puternice și ploi torențiale.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106728879 și +302106744544, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCR) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație cu caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de permanență al Ambasadei României în Republica Elenă +306978996222 și cel al Consulatului General al României la Salonic +306906479076.

UPDATE

Bărbatul rănit în furtuna din Grecia se află în afara oricărui pericol şi va fi externat în cursul zilei de vineri, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Sursa citată a precizat că trupurile celor două persoane decedate vor fi repatriate la începutul săptămânii viitoare, după ce vor fi obţinute toate documentele necesare. În plus, MAE precizează că nu au mai existat alte victime, cetăţeni români, în urma furtunii.

Alte stiri din Externe

Ultima oră