După 34 de ani, Open Society Foundations a lui Soros părăseşte Budapesta. Unde se va muta fundaţia

20 Apr 2018 | scris de Istvan Deak Marina Constantinoiu
După 34 de ani, Open Society Foundations a lui Soros părăseşte Budapesta. Unde se va muta fundaţia Galerie foto (3)

Open Society Foundations (Fundaţia pentru o Societate Deschisă), susţinută de miliardarul americano-ungar George Soros, îşi închide filiala din Budapesta, după 34 de ani de funcţionare, susţine publicaţia austriacă Die Presse.

Decizia vine după o campanie împotriva fondatorului OSF, George Soros, devenit inamicul public numărul unu în Ungaria.

Filiala de la Budapesta a OSF are 100 de angajaţi, dintre care circa 60 sunt ungari. Ea va fi mutată la Berlin, iar biroul din capitala ungară va fi închis definitiv la 31 august 2018.

Până la definitivarea detaliilor privind mutarea sediului la Berlin, OSF va funcţiona temporar la Viena.

Noua lege privind organizaţiile neguvernamentale adoptată în Ungaria prevede impozitarea tuturor ONG-urilor finanţate din străinătate cu o taxă de 25%.

Din 1984 până azi, fundaţia ar fi alocat 400 de milioane de dolari doar în Ungaria, printre beneficiari aflându-se şi actualul premier, Viktor Orban, devenit între timp un adversar al ONG-urilor cu finanţare străină şi în special al lui George Soros.

Chiar şi după această impozitare, ONG-uirle or avea obligaţia să ceară drept de funcţionare de la Ministerul ungar de Interne. Acesta va avea dreptul de a cere de la serviciile secrete o analiză privind ONG-urile, care sunt, la rândul lor, obligate să coopereze cu autorităţile. Serviciile de informaţii ar trebui să verifice organizaţia, de la obiectivele sale, până la finanţare, eventuale interese ascunse, chiar şi fiecare angajat în parte.

Potrivit Die Presse, şeful OSF şi fost ambasador american Patrick Gaspard s-a deplasat personal la Budapesta pentru a informa în legătură cu această decizie personalul local.

Miliardarul americano-ungar George Soros a înfiinţat OSF la începutul anilor 1990, cu scopul de a promova democraţiile în state din fostul bloc comunist, inclusiv România.

În Ungaria, organizaţia a fost supusă unor presiuni susţinute după ce Viktor Orban a preluat puterea, în 2010. Orban spune despre Soros că este o figură puternică şi sinistră care doreşte să submineze puterea statului ungar şi să contracareze politicile antiimigraţioniste ale Guvernului.

Mulţi observatori europeni au condamnat campania împotriva lui Soros şi a ONG-urilor cu finanţare străină. Alţii au spus că această campanie împotriva lui Soros, care este evreu, are caracter antisemit, ceea ce Guvernul ungar respinge categoric.

Filiala de la Budapesta a OSF deţine arhive extrem de importante referitoare la istoria recentă a României, transcrieri ale unor emisiuni ale postului de radio Europa Liberă, informaţii din presa străină referitoare la situaţia din România comunistă, şi mai ales informaţii importante referitoare la fenomenul frontierist, foarte puţin studiat în România (doar câţiva jurnalişti ocupându-se de el, inclusiv de la miscareaderezistenta.ro), ba chiar deloc la nivel oficial.

Totul a debutat în 1984 la Budapesta - atunci a început miliardarul și filantropul american George Soros să sprijine opoziția anti-comunistă, printre altele cu fotocopiatoare. Ulterior, el a creat în capitala ungară Central European University. Generații întregi de intelectuali, cadre universitare și activiști pentru drepturile omului au profitat de miliardele donate de Soros în ultimele decenii prin fundația sa Open Society.

Fundația Open Society nu este singura instituție creată de Soros care are în vedere părăsirea Ungariei. Și Central European University din Budapesta caută sedii alternative. În ultimul an, guvernul ungar a elaborat "Lex CEU" - o reglementare cu totul nouă în legea universităților și care se orientează țintit împotriva CEU, făcând imposibilă funcționarea sa în Ungaria, scrie Deutsche Welle.

Universitatea sponsorizată de Soros a semnat deja cu orașul Viena o declarație despre deschiderea posibilă a unui campus în capitala austriacă. Dar conducerea CEU susține că se străduiește în continuare să mențină universitatea în funcțiune în Ungaria.

Alte stiri din Externe

Ultima oră