Viktor Orban, încă un mandat de premier. Prezenţă la vot de 70%

08 Apr 2018 | scris de Marina Constantinoiu Istvan Deak
Viktor Orban, încă un mandat de premier. Prezenţă la vot de 70% Galerie foto (2)

UPDATE

Fidesz, partidul premierului naţionalist de dreapta Viktor Orban, a obţinut 49,5% din voturi în alegerile legislative desfăşurate duminică în Ungaria, arată primele rezultate parţiale anunţate oficial.

Prezenţa la aceste alegeri, la care aproximativ 7,9 milioane de cetăţeni au fost chemaţi să îi desemneze pe cei 199 de membri ai Parlamentului unicameral de la Budapesta şi implicit prim-ministrul, a fost de aproape 70 la sută. Un record din 2002 până acum.

Votarea s-a încheiat oficial la ora locală 19.00, însă programul unor secţii a fost prelungit pentru ca toţi cei aflaţi la cozi să poată vota.

Premierul Viktor Orban a promis duminică, după ce a votat, că va lupta pentru Ungaria. El a spus că Uniunea Europeană nu este la Bruxelles, ci este la Berlin, la Budapesta, la Praga şi la Bucureşti.

Emblematice pentru rezultatul alegerilor şi starea de spirit în Europa sunt imaginea postată în pagina de Facebook a lui Victor Orban după anunţul privind rezultatele preliminarii, dar mai ales comentariile la aceasta. Din Spania, din oraşul Valencia, Viktor Orban primeşte felicitări pentru victorie, din Polonia i se urează felicitări şi multe succese, dânduidu-se asigurări că Polonia îl iubeşte. Fotografia este însoţită de cuvintele "Soli Deo Gloria", adică "Glorie doar lui Dumnezeu".

În urma acestor rezultate, fie ele şi parţiale, conducerea partidului Egyutt şi-a anunţat demisia, ca şi liderul partidului de extremă-dreapta Jobbik, Vona Gabor.

'''''''''''''''''''''''''''''''''''''

Copilul problemă al Uniunii Europene, Ungaria, are alegeri parlamentare duminică, la care au fost invitaţi să voteze şi etnicii maghiari din alte ţărim inclusiv România. Premierul în exerciţiu, Viktor Orban, are cele mai mari şanse să obţină un nou mandat, campania sa electorală arătând că, de altfel, acesta este conştient că are prima şansă.

Electoratul ungar este chemat duminică să aleagă pe baza unui sistem de vot mixt cei 199 de membri ai Parlamentului ungar unicameral, într-un singur tur de scrutin în care partidul conservator la putere, al premierului Orban, Fidesz, este cotat drept favorit.

Există însă şi posibilitatea, spun unii analişti, ca opoziţia să devanseze Fidesz şi să-l facă să piardă majoritatea, creând o situaţie fără precedent de parlament suspendat.

La Bruxelles, nimeni nu se îndoiește de o nouă victorie, duminică, a partidului naționalist-conservator Fidesz al premierului Viktor Orban. Uniunea Europeană se așteaptă la încă patru ani de ”orbanism”, așa cum numesc diplomații UE transformarea Ungariei într-un stat mai degrabă autoritar și în permanentă opoziție cu linia Uniunii Europene.

De aici şi ideea de copil-problemă al Uniunii Europene. Din păcate pentru unitatea europeană, Ungaria nu e singurul copil recalcitrant.

Comisia Europeană urmărește din 2010 schimbările în construcția statală, în justiție și în mass-media, pe care le face Orban, scrie Deutsche Welle.

Au existat mai multe proceduri de infringement pentru a corecta legile ungare care contraveneau dreptului UE. După amenințarea cu activarea Articolului 7 din tratatele europene, Viktor Orban a făcut câteva concesii. Dar relația cu Comisia Europeană a rămas tensionată.

Guvernul Ungariei refuză să preia refugiați conform deciziei Curții Europene de Justiție (CEJ). Orban vorbește despre ”dictatura UE” și își face campanie pe seama ”înstrăinării prin invazia islamică” și a ”refugiaților lui Merkel”. De altfel, campania pe tema imigranţilor care schimbă faţa Europei a fost şi cea mai importantă din campanie, chiar obsesivă şi cu exagerări care au frizat ridicolul. Orban l-a declarat pe miliardarul evreu americano-ungar George Soros drept inamicul public numărul unu, o lege privind funcţionarea organizaţiilor neguvernamentale aprobată în Ungaria fiind îndreptată exact împotriva acestuia. Orban a făcut și declarații antisemite la adresa lui Soros în campania electorală. Vorbea despre un dușman internațional, necunoscut, care, în loc să muncească, speculează cu banii. 

Cele mai mari probleme, crede Orban, le creează cancelara Germaniei, Angela Merkel, și Uniunea Europeană. Refuzul lui Orban de a se supune deciziei CEJ este fără precedent. 

Retorica dură de la Budapesta îi surprinde pe politicienii UE, pentru că din 2004, de când Ungaria a devenit membru comunitar, este una dintre țările care primește cele mai multe fonduri UE. În ultimii zece ani, au fost livrate de la Bruxelles către Budapesta 34 miliarde de euro.

Viktor Orban, în vârstă de 54 de ani, care şi-a început cariera ca activist liberal la sfârşitul anilor ’80, este liderul din Uniunea Europeană cu a doua cea mai lungă perioadă de guvernare, după Angela Merkel în Germania.

Electoratul ungar nu pare să fie deranjat de semnalele de alarmă trase de UE. Conform unui sondaj realizat de un institut sociologic din Austria, 88% din alegătorii ungari își doresc la cârma țării ”un bărbat puternic”. Cine altul ar putea fi acest bărbat puternic, dacă nu Viktor Orban, care caută apropierea altor bărbați puternici, precum președintele rus, Vladimir Putin, sau cel american, Donald Trump? 

Alte stiri din Externe

Ultima oră