Cum a reușit Cuba să gestioneze pandemia încă de acum două luni de zile

08 Iun 2020 | scris de A.A.
Cum a reușit Cuba să gestioneze pandemia încă de acum două luni de zile

În timp ce Organizația Mondială a Sănătății a declarat că America Latină este noul epicentru al pandemiei, o țară reușeste să oprească răspândirea coronavirusului încă de la începutul pandemiei, precizează The Guardian.

Medicul de familie Liz Cabanero își începe programul în fiecare zi la 8 dimineața și îl încheie pe la 11 noaptea. Rutina zilnică este aceeași. Străbate alei, zone aglomerate, cartiere cu case, zone pustii cu câteva apartamente modeste, se duce din ușă în ușă la fiecare pacient care este în evidența sa și obervă starea de sănătate a lui și a întregii familii. Încearcă să descopere încă de la început potențiali noi pancienți covid.

”Nu este ceva nou pentru noi. Suntem obișnuiți să mergem din ușă  în ușă să verificăm starea de sănătate. Am mai făcut această misiune și în trecut când ne-am confruntat și cu alte epidemii”, declară Cabanero.

Chiar dacă OMS a declarat că America de Sud a devenit noul epicentru al pandemiei, insula comunistă raportează în ultimele două luni de zile cifre în descreștere. Cubanezii au de 24 de ori mai puține șanse să se infecteze ca dominicanii, de 27 de ori mai mici șanse ca mexicanii și de 70 de ori mai puțin ca brazilienii.

Chiar dacă întreaga țară se bazează pe turism și oficialii au încercat să închidă cât de târziu posibil granițele comparativ cu alte țări, reprezentanții guvernului după închiderea completă a Cubei de la sfârșitul lui martie au depus absolut toate eforturi pentru a preveni răspândirea virusului.

Statul a ordonat zecilor de mii de doctori de familie, cadre medicale și studenți la medicină să meargă din ușă în ușă și să descopere cazurile active din rândul întregii populații ale țării. Toți trebuie să lucreze de luni până duminică non-stop pentru a preveni dezvoltarea unor focare comunitare.

William Leogrande, profesor al asociației guvernamentale ale Universităților Americane din Washington a declarat că ”nicio altă țară din emisferă nu aplică nicio metodă cât de puțin asemănătoare cu cea a Cubei. Întregul sistem medical este construit în strânsă legătură cu oamenii, identifică în cel mai scurt timp orice problemă apărută în comunitate și o rezolvă îmediat”.

”Știm foarte clar că identificarea rapidă a cazurilor, anchetele epidemiologice și carantina sunt singurele metode pentru a preveni răspândirea coronavirusului până la dezvoltarea unui vaccin, iar prima și cea mai importantă metodă este prevenția. Iar sistemul medical cubanez face cel mai bine acest lucru”.

Cuba a raportat până acum doar 2,173 de cazuri pozitive și doar 83 de vieți au fost pierdute. Orice pacient depistat pozitiv este internat, iar cei suspecți sunt mutați în zone speciale de izolare și sunt supravegheați pentru 14 zile.

Gail Reed, directorul jurnalului Medicc Review a declarat că autoritățile cubaneze au beneficiat de un sistem medical ce a permis o acțiune unificată împotriva pandemiei.

”Asimptomaticii sunt indentificați prin anchete epidemilogice, li se efectuează testele de anticorpi și apoi testele de PCR”, a declarat specialistul.

Aceste metode sunt posibile doar având resursa umană disponibilă. Cuba are cea mai mare rată doctor-pacient din lume, iar dacă mai bine de 10.000 de doctori lucrează în afara țării. Cuba cheltuie cea mai mare parte din PIB pe sistemul medical, investind în mod continuu, lucru total deosebit față de celelalte țări.

În timp de 30% din populația latină de peste 630 de milioane de oameni nu are acces la sistemul medical din cauza gravelor probleme financiare, acest lucru nu se întâmplă și în Cuba.

Conform celebrului jurnal de specialitate The Lancet, rezultatele unui studiu au certificat că cea mai utilă este izolarea instituționalizată a suspecților în comparație cu izolarea la domiciliu. Multe state europene și chiar și Statele Unite nu au putut impune carantina instituționalizată deoarece oamenii nu au acceptat acest lucru, iar percepția publică a acestei măsuri a fost extrem de negativă.

Cuba a impus obligativitatea purtării măștii în spațiul public, iar cei care refuză acest lucru sunt amendați sau trimiși la pușcărie.

Au fost mobilizați aproximativ 28.000 de studenți la medicină pentru a ajuta doctorii să depisteze pacienții asimptomatici și sunt obligați să efectuează anchete epidemiologice dacă vor să absolve studiile medicale.

                                   

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră