Comisia Europeană propune reintroducerea controlului la frontiere

27 Sep 2017
Comisia Europeană propune reintroducerea controlului la frontiere

Comisia Europeană a propus miercuri modificarea regulilor în spațiul Schengen, care prevede posibilitatea reintroducerii controalelor la frontiere pentru o perioadă de până la trei ani, în anumite cazuri excepționale, pentru a face față unor amenințări precum terorismul, relatează AFP și Reuters, citate de agerpres.ro

Conform normelor actuale, controalele restabilite în cazul unei 'amenințări grave' la adresa ordinii publice sau a securității unei țări nu pot depăși șase luni sau, în mod excepțional, doi ani în caz de haos la frontierele externe ale UE, cum s-a întâmplat în perioada de vârf a crizei migratorii.

Propunerea făcută de executivul UE survine în momentul în care controalele la frontiere în Germania, Austria, Danemarca și Norvegia urmează să expire până în luna noiembrie. Controalele au fost instituite în zona de liberă circulație ca parte a răspunsului Uniunii Europene la creșterea masivă a numărului de refugiați și migranți înregistrată în noiembrie 2015.

'Statele membre ar trebui să aibă posibilitatea de a acționa în situații excepționale, atunci când se confruntă cu amenințări grave', a declarat prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, într-un comunicat.

Însă 'ele ar trebui să acționeze numai dacă vor respecta condiții stricte', a adăugat Timmermans.

'Propunem astăzi modificarea Codului Frontierelor Schengen, noi nu propunem extinderea controalelor actuale' valabile în prezente în mai multe țări, a subliniat comisarul european pentru migrație Dimitris Avramopoulos.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră