Roaming la tarife naționale în Uniunea Europeană și în Spațiul Economic European, din 15 iunie

15 Iun 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Roaming la tarife naționale în Uniunea Europeană și în Spațiul Economic European, din 15 iunie Galerie foto (2)

Adio, roaming, din 15 iunie comunicăm fără frontiere!

Începând cu data de 15 iunie 2017, cetățenii din întreaga Uniune Europeană își vor putea folosi dispozitivele mobile în timpul călătoriilor lor pe teritoriul Uniunii Europene, la aceleași tarife de care beneficiează în țara lor.

Românii care călătoresc în interiorul Uniunii Europene (UE) și în țările din Spațiul Economic European vor plăti convorbirile, mesajele și SMS-urile la tarife naționale, începând cu data de 15 iunie, a anunțat, luni, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

"Începând cu data de 15 iunie 2017, minutele, SMS-urile și datele consumate în roaming în interiorul Uniunii Europene (UE) și țărilor din Spațiul Economic European (SEE) se vor scădea din resursele naționale incluse. După epuizarea acestora, consumul va fi tarifat la fel ca în România, în afara propriei rețele, dar în limitele unei utilizări rezonabile. Se realizează astfel trecerea completă la 'Roam like at home', sistemul de tarifare european menit să protejeze utilizatorii de grija facturii de roaming în țările UE, dar și în Norvegia, Islanda și Liechtenstein (SEE)", se arată într-un comunicat al ANCOM.

 

Noile condiții se aplică în mod automat tuturor planurilor tarifare cu serviciul de roaming inclus, achiziționate atât înainte de 15 iunie 2017, cât și după această dată. Pentru a beneficia de 'Roam like at home' clienții existenți nu trebuie să-și achiziționeze un nou plan tarifar sau să își reînnoiască abonamentul în vigoare.

În schimb, nu vor beneficia de aceste servicii clienții care aleg în mod expres un plan tarifar alternativ pentru serviciul de roaming în UE/SEE. Totuși, clienții care au făcut o astfel de alegere au dreptul să revină la 'Roam like at home' fără niciun cost suplimentar.

Potrivit sursei citate, începând cu data de 15 iunie 2017, apelurile (minutele) efectuate și SMS-urile trimise în roaming către orice destinație din UE/SEE (inclusiv către orice număr de telefon din România) se scad, până la epuizarea lor, din minutele și SMS-urile naționale incluse, după care se aplică tarifele din România, pentru traficul în afara propriei rețele. Apelurile și SMS-urile primite în roaming în UE/SEE sunt gratuite.

În ceea ce privește serviciile de Internet — date (MB/GB), ca regulă generală, datele (MB/GB) consumate în roaming în UE/SEE se scad, până la epuizarea lor, din datele naționale incluse, după care se aplică tarifele din România.

Totuși, în cazul planurilor tarifare cu date nelimitate, furnizorii pot stabili o limită de date (MB/GB) care pot fi consumate în roaming în UE/SEE fără costuri, urmând să aplice după epuizarea acesteia un tarif de maxim 7,7 Euro/GB (0,0077 Euro/MB), fără TVA. Află mai multe detalii despre cum va fi tarifat consumul de date în roaming aici, precizează ANCOM.

ANCOM precizează că furnizorii care nu sunt în măsură să susțină comercial furnizarea 'Roam like at home' pot solicita și pot fi autorizați de autoritatea națională de reglementare, în urma unei analize, să perceapă utilizatorilor o suprataxă în plus față de tarifele naționale, încă de la primul minut/SMS/MB consumat în roaming în UE/SEE.

TOT CE TREBUIE SĂ ŞTIŢI DESPRE NOILE CONDIŢII DE ROAMING, AICI ŞI AICI.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră