Google, amendă record de la Comisia Europeană - 2,42 miliarde de euro!!!

27 Iun 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Google, amendă record de la Comisia Europeană -  2,42 miliarde de euro!!!

Comisia Europeană a amendat Google cu 2,42 miliarde de euro pentru încălcarea normelor UE antitrust. Google este acuzat că a abuzat de poziția dominantă pe piață ca motor de căutare, oferind un avantaj ilegal pentru Google shopping, propriul serviciu de cumpărături, conform unui Comunicat al Comisiei Europene.

Compania trebuie să pună capăt comportamentului abuziv în termen de 90 de zile sau să plătească penalități de până la 5% din cifra medie zilnică de afaceri globală a companiei Alphabet, compania mamă Google.

Comisarul Margrethe Vestager, responsabil de politica în domeniul concurenței, a declarat că "Google a venit cu multe produse și servicii inovatoare, care au făcut diferența în viața noastră, este un lucru bun, dar strategia Google pentru serviciul său de comparație nu a vizat doar atragerea clienților, făcând produsul mai bun decât cel al rivalilor săi. Google a abuzat de poziția dominantă pe piață ca motor de căutare prin promovarea propriului serviciu de comparație a cumpărăturilor, în rezultatele căutărilor, și prin punerea în inferioritate a competitorilor.

Ceea ce a făcut Google este ilegal, în conformitate cu normele UE antitrust. Compania a refuzat altor companii șansa de a concura pe merite și de a inova. Și, cel mai important, a refuzat consumatorilor europeni şansa de a face o alegere reală a serviciilor și de a beneficia total de pe urma inovării".

Google a anunţat că va contesta decizia la Curtea Europeană de Justiţie.

Comisia Europeană mai are în atenţie şi alte două cazuri în care Google ar fi făcut abuz de poziţie dominantă. Acestea vizează sistemul de operare Android şi Adsense.

Cea mai mare amendă, de 1,06 miliarde de euro, a fost primită de producătorul american de chipuri Intel, în 2009.

Alte stiri din Externe

Ultima oră