Distribuiri pe Facebook numai contracost. UE va limita accesul la internet

06 Sep 2017
Distribuiri pe Facebook numai contracost. UE va limita accesul la internet

Comisia Europeană a propus o reformă a dreptului de autor în UE, proiectul de lege urmând a fi votat peste o lună. Acesta include foarte multe limitări ale internetului.

Avocații și specialiștii Asociației pentru Tehnologie și Internet (ApTI) spun că: nu vom mai putea da share pe Facebook fără să plătim; nu vom mai putea face meme-uri, GIF-uri, remixuri;  orice conținut uploadat va fi scanat și poate chiar cenzurat; nu vom mai găsi cu ușurință informații pe Internet, relatează News Romania.

Profesorii vor fi îngrădiți în ceea ce privește cursurile on-line, materialele didactice vor fi trimise numai prin rețeaua autorizată a școlii, astfel încât nu se va ști ce materiale didactice se pot folosi sau nu. Rolul educațional va fi recunoscut doar școlilor, liceelor și universităților, astfel încât activitățile similare desfășurate printr-un ONG sau orice alt cadru informal vor fi considerate activități comerciale. Materialele încărcate pe platforme online vor fi filtrate și blocate dacă încalcă drepturile de autor.

Cercetătorii vor trebui să plătească taxe dacă vor să includă pasage din alte opere, fapt ce contrazice regula citării. Studenții, doctoranzii, publicul larg și companiile trebuie să ceară autorizație pentru a prelucra în mod automatizat textele și datele.

Jurnaliștii din mediul on-line și bloggerii vor suferi din cauza dreptului auxiliar de autor (taxa pe link), ceea ce va duce la îngreunarea accesului la informație și limitarea surselor de știri. Dreptul de autor auxiliar va da doar editorilor de presă, nu și jurnaliștilor, dreptul de a decide ce apare în rezultatele motoarelor de căutare și ce nu.

Ei vor putea percepe o taxă pentru preluarea minimă a unui articol (titlu și unul sau două rânduri însoțite de o fotografie), această taxă ajungând în buzunarele patronilor de presă. Agregatorii de conținut fie vor suporta costul cerut de publicații, fie vor dispărea de pe piață sau vor publica link-uri HTML brute, fără un titlu explicativ, ceea ce înseamnă mai puțin trafic pentru editorii de presă și acces greoi la informație pentru cititori.

În cazul în care agregatorii de conținut nu vor accepta să plătească, accesarea informațiilor va fi mai dificilă. Micile publicații au nevoie de agregatorii de conținut pentru a fi mai vizibile și pentru ca materialele lor să devină populare.

Utilizatori de internet nu vor mai putea remixa, parodia, face gif-uri și meme-uri, dreptul la link și la upload va fi eliminat, iar noul crez al internetului va fi că tu ești automat un criminal.

YouTube și Facebook vor deveni și judecătorii, și călăii internetului. Nu vom mai putea da share pe Facebook fără să plătim. Nu vei mai găsi cu ușurință informații pe internet, publicațiile vor decide ce ajunge în lista căutărilor tale sau nu.

Specialiștii ApTI susțin că această reformă cenzurează, îngrădește libertatea de exprimare și blochează dezvoltarea mediului digital. Pe 10 octombrie, în Parlamentul European se va vota soarta Internetului și de aceea ApTI a demarat o campanie pentru a opri acest demers și a intervievat mai mulți jurnaliști, bloggeri, avocați, profesori și politicieni. Ce cred aceștia despre noua eră digitală propusă de Comisia Europeană găsiți pe ApTI.ro.

Alte stiri din Externe

Ultima oră