Comandantul portavionului nuclear american USS Theodore Roosevelt, aclamat ca un adevărat erou

04 Apr 2020 | scris de A.A.
Comandantul portavionului nuclear american USS Theodore Roosevelt, aclamat ca un adevărat erou

Comandantul portavionului nuclear american USS Theodore Roosevelt, al cărui echipaj a fost consemnat la bord din cauza epidemiei de COVID-19 în urma înregistrării a peste 100 cazuri de simptomatologii asociate coronavirusului, a fost aclamat de marinarii săi la plecare, aşa cum arată numeroase înregistrări video postate pe reţelele de socializare, potrivit AFP.

Se poate vedea cum căpitanul navei, Brett Crozier, demis din funcţie joi după ce scrisoarea sa de alertă către comandamentul US Navy a ajuns în presă, părăseşte vasul trecând prin mijlocul sutelor de marinari care îi alcătuiesc o gardă de onoare pe puntea portavionului. La baza pasarelii, comandantul demis al portavionului salută echipajul cu un gest al mâinii, înainte de a urca în maşina care îl aştepta.

Comandantul a cerut, prin intermediul unei scrisori de 4 pagini, debarcarea echipajului care număra 4000 de marinari. Această scrisoare adresată superiorilor săi a intrat în posesia ziarului San Francisco Chronicle și a fost publicată.

"Nu suntem în război. Nu există niciun motiv ca marinarii să moară", scria căpitanul vasului, Bert Crozier, în acest mesaj publicat marţi de către cotidianul californian.

Ministrul marinei militare, Thomas Modly, nu a apreciat conţinutul: "Poate că nu suntem în război în sensul tradiţional al cuvântului, dar nu suntem complet nici în pace", a spus joi Modly, anunţând destituirea comandantului în cursul unei conferinţe de presă.

"Cerem comandanţilor noştri să dea dovadă de judecată, de maturitate, de capacitatea de a conduce şi de calm sub presiune", a adăugat el. Or, comandantul Crozier a "dovedit o judecată foarte slabă în perioadă de criză".

Şaptesprezece senatori au cerut inspectorului general al Ministerului Apărării o anchetă oficială asupra deciziei de demitere a comandantului Crozier din funcţie.

Şi candidatul democrat la Casa Albă, Joe Biden, a denunţat decizia US Navy.

"Comandantul Crozier a fost credincios datoriei sale, marinarilor săi şi ţării sale", a scris el pe Twitter. "Conducerea marinei a trimis un mesaj arid despre modul de a spune adevărul celor care au puterea", a adăugat Biden.

"Administraţia Trump este cea lipsită de judecată, nu un ofiţer curajos care a căutat să-şi protejeze marinarii", a afirmat Joe Biden, citat de AFP.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră