Cui serveşte spectacolul de la DNA?

13 Iul 2015
Cui serveşte spectacolul de la DNA?
Premierul Victor Ponta a ajuns, pentru a doua oară la DNA. În cârje, după o operaţie la genunchi. O ţară întreagă urmăreşte cu sufletul la gură spectacolul din faţa DNA. Este doar vârful Icebergului? Sau finalul unei ere?

Pe 29 octombrie 2014, creierul PSD, fostul deputat, Viorel Hrebenciuc, era scos în cătuşe din sediul DNA. Măsura a fost luată în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri.

Era începutul unei noi etape. Nume mari ale politicii româneşti aveau să iasă încătuşate din DNA. Show-ul ţine cu sufletul la gură pe oricine. Într-o ţară care este pe ultimele locuri ca nivel de trai, "circul şi pâinea" pare să fie motto-ul ultimilor doi ani.

DNA reţine pe capete. Sunt zile în care în faţa procurorilor ajung şi câte doi, trei politicieni. Sunt, însă, şi cazuri în care nume mari ajung la DNA fără ca măcar un ziarist să afle. Este şi situaţia Alinei Gorghiu, copreşedinta PNL, audiată în luna februarie, fără ca presa să fi prins de veste. Aşadar, cine regizează scena?

De acasă, cu telecomanda în mână, justiţia se petrece live. Cui serveşte acest show? Pe de altă parte, sistemul judiciar pe care îl avem nu este altceva decât imaginea în oglindă a unei clase politice care a abuzat, ani la rândul, de putere, în termeni proprii?

Aşadar, revenind la cătuşe. După Hrebenciuc, urmează Alina Bica. Fostul şef al DIICOT a fost ridicată de pe stradă de mascaţi şi adusă la DNA. Câteva ore mai tărziu, şefa sturcturii anti - mafia din România era scoasă încătuşată din DNA. Măsura a fost luată în dosarul unor retrocedări ilegale, de pe vremea în care Bica a lucrat la ANRMAP.

În luna februarie a anului 2015, Elena Udrea ieşea din DNA cu cătuşele la mâini. De altfel, fostul ministru a stat după gratii 72 de zile. Cazul Udrea a fost cu totul aparte, pe numele ei, procurorii emiţând 4 mandate de reţinere.

În martie, şeful ANI, Horia Georgescu, ieşea din DNA cu cătuşele la mâini. Potrivit procurorilor acesta ar fi prejudiciat statul cu 75 de milioane de euro.
Tot în cătuşe avea să iasă din DNA şi fostul ministru al Finanţelor, Darius Vâlcov, fostul primar Radu Mazăre sau edilul suspendat al sectorului 5, Marian Vanghelie.

România pare vârf de lance în lupta anticorupţie. Cui serveşte însă această etalare de forţă?

Cât priveşte dosarele şi numele importante care apar, recuperarea prejudiciilor ar fi, cu siguranţă, o măsură mult mai pe gustul unei ţări aflate mereu la limita sărăciei.

Alte stiri din Editorial

Ultima oră