Butoiul lui Diogene. Vrăjitoarele din Ploieşti - cum gâdilau emoţionalul şi goleau conturile naivilor

13 Oct 2015
Butoiul lui Diogene. Vrăjitoarele din Ploieşti - cum gâdilau emoţionalul şi goleau conturile naivilor
Nu sunt vrăjitoarele din Eastwick, sunt vrăjitoarele din Ploieşti. Nu-l au ca mentor pe diabolicul Jack Nicholson, îl au ca tovarăş pe tămăduitorul Lucian Mantu. Nu fac copii ca personajele din film, fac bani pe spinarea fraierilor. Bani mulţi. Din magie albă, pentru zile negre.

Îşi spun „mamă” (Mama Omida, Mama Elena, etc.) să dea senzaţia că sunt adevărate mame bune, ocrotitoare, la care mergi să-ţi spui păsurile şi necazurile, ca mai apoi să se transforme subit în “mame vitrege”, care ameninţă şi blesteamă pe “copiii” neascultători care nu bagă la timp banii în conturi. De ce merge omul la vrăjitoare? Pentru făcut şi desfăcut căsnicii, pentru iubiri pierdute, pentru câştig de bani (munciţi sau nemunciţi), pentru sănătate (Oare? Că mai degrabă mergi la niscaiva moaşte şi nu te costă atât!), etc. Cine apelează la vrăjitoare? De regulă, cei labil emoţional şi cei slabi de înger. Atunci vin ele să-ţi gâdile emoţionalul şi să-ţi întărească îngerul. Cum? Cu magie albă, desigur! Un fel de a da cu var alb peste necazurile tale negre! Dar din gură, că nu pun ele mâna pe bidinea!

Reţeta e simplă: se iau 99 de fire de busuioc, se adaugă 99 de fire de mătură sau răchită şi se descantă la lumina vie a 99 de lumânări. Evident, firele de răchită sunt din categoria “când o face plopul pere şi răchita micşunele”. Şi răchitele fac “micşunele” de zeci de mii de euro pentru ele şi tot atâta pagubă pentru cel naiv.

Povestea o ştiţi şi dumneavoastră: După ce le îndrugau tot felul de baliverne şi le storceau de bani, când constatau că acestea nu mai cotizează, vrăjitoarele şi aşa-zişii tămăduitori îşi blestemau şi ameninţau victimele. Le spuneau celor picaţi deja în plasa lor că vor rămâne muţi, surzi sau pociţi şi că-i vor pierde pe cei dragi, dacă nu plăteau cât însemna ritualul. Tarifele începeau de la câteva mii de lei şi ajungeau la mii de euro. Din transcrierile discuţiilor puse la dispoziţie de procurori, reiese că Lucian Mantu, unul dintre aşa-zişii tămăduitori, îşi ameninţa victima că, dacă nu plăteşte pentru ritual 99 de lumânări a 9 euro bucata, va avea de suferit. La fel, discuţia dintre Mama Elena şi Baba Maria – mamă şi fiică – arată că femeile îşi constrângeau victimele să plătească sume uriaşe de bani. Şi astea sunt numai câteva cazuri.

Cum se face că oameni cu şcoală (vedete, politicieni, etc.) pleacă urechea la nişte analfabeţi sau semianalfabeţi? Că asta sunt! Este suficient să spună două vorbe, că îndată îţi dai seama că nu ştiu să citească, darămite să scrie! Nu v-aţi întrebat de ce toate vrăjitoarele şi toţi tămăduitorii sunt ţigani? De când aveţi aşa încredere oarbă în ei? Chiar credeţi că ei şi numai ei sunt naţia de la noi aleasă de Dumnezeu să vindece şi să facă minuni?

Acum nu zic să aveţi mai mare încredere în popi, că şi-ăia sunt şarlatani, dar, orişicât! Totuşi, parcă tot mai bine e să săruţi la perelinaje mâna uscată a unui sfânt, decât mâna păcătoasă a unei ţigănci, nu? Tămăduitorul cerea bani pentru 99 de lumânări. Păi, 99 de ani să stea la puşcărie! Nea, că mi se stinse lumânarea la care scrisei slovele astea! Te pomeneşti că m-au ajuns deja blestemele lui Mantu! Ptiu! Al dracu tămăduitor!
 

Alte stiri din Editorial

Ultima oră