România este mult mai bine pregătită să facă față crizei financiare în 2020 decât în 2008

01 Apr 2020 | scris de A.A.
România este mult mai bine pregătită să facă față crizei financiare în 2020 decât în 2008 Galerie foto (2)

Asociația pentru Relații cu Investitorii la Bursă din România (ARIR) a invitat specialiști de top din piața financiară din România pentru a discuta perspectiva revenirii din criză și lecțiile învățate.

Primele concluzii ale evenimentului online ARIR Market Sentiment – Martie – cu reprezentanții Băncii Naționale a României, Bursei de Valori București, Franklin Templeton, Aeroporturi București, OTP Asset Management, Rivel Research și ARIR – confirmă soliditatea sistemului bancar și oportunitățile din criză, în contextul pandemiei de coronavirus. Întregul eveniment este disponibil la următorul link.
 

Daniela Șerban, Președinte și Co-fondator ARIR:
“La nivel macroeconomic, observăm încercarea guvernelor de a balansa lipsa resurselor din sistemul sanitar cu deficitul bugetar, pentru a propune soluții pentru susținerea economiei. Salvarea stă în lichiditate – în facturi plătite și încasate, care să permită continuarea activității și plata salariilor. Românii, par și ei să-și fi făcut mai bine temele, pentru că au acumulat bani la ”pușculiță” de peste 50 de miliarde de euro și nu mai sunt la fel de îndatorați ca acum 10 ani. Cu acești bani ar putea cumpăra de două ori toate companiile listate la Bursa de Valori București, bani ce reprezintă echivalentul a 20% din PIB-ul țării.”

Cristian Popa, Membru CA Banca Națională a României:
” Comparativ cu un deceniu în urmă, sectorul bancar este mult mai bine pregătit pentru a face față situației actuale, este capitalizat corespunzător, lichiditatea este destul de bună, iar gradul de îndatorare al clienților este mult mai mic. Am redus rata dobânzii. De asemenea, banca centrală va începe un program de achiziție a titluri de stat. Suntem pregătiți să reducem rata rezervelor minime obligatorii, dacă va fi nevoie, ca măsură de creștere a lichidității pe piață, astfel încât banii să circule în sistem și în economie. Încurajăm băncile să utilizeze lichiditățile aflate la dispoziția lor deoarece suntem aici pentru a oferi lichiditate și am luat măsuri în această direcție. Rata de lichiditate la nivel bancar este de peste 100%, astfel întregul sector bancar funcționează bine.”

Radu Hanga, Președinte, Bursa de Valori București:
”Economia locală este mult mai stabilă în prezent față de criza anterioară. Cea mai vizibilă îmbunătățire este în gradul de capitalizare al economiei raportat la nivelul datoriei. În piață sunt semnificat mai puține datorii în valută și depozitele bancare au crescut în ultima perioadă cu aproximativ 10% pe an. La Bursa de Valori București continuăm activitatea ca de obicei, dar, desigur, lucrând de acasă. Trebuie să oferim ceea ce am promis investitorilor și companiilor listate – să menținem piața deschisă și să asigurăm lichiditate celor care doresc să cumpere sau să vândă. Fiecare criză apare cu amenințări, dar și cu oportunități. Chiar dacă acum pare un mediu dificil, există și posibilitatea de a cumpăra acțiuni la diverse companii locale cu un discount de 30-40% în comparație cu ceea ce exista pe piață acum 1-2 luni.”

Claire Lavery, Rivel Research
” În ultimele săptămâni, am intervievat atât comunitatea de investitori, cât și cea a profesioniștilor în relația cu investitorii pentru a înțelege impactul COVID-19. Companiile au trecut de la a vedea efectele acestei pandemii ca fiind minore la a le considera o amenințare serioasă. 41% dintre respondenți susțin că situația este acum foarte gravă, în timp ce 51% dintre aceștia o văd ca o amenințare serioasă pentru economia globală. Din perspectiva comunicării cu investitorii, studiul nostru de percepție a dezvăluit că aceștia doresc să înțeleagă perspectivele și impactul financiar al virusului, lichiditatea și capacitatea financiară de a face față acestei crize.”

Din dorința de a oferi investitorilor mai multă claritate asupra măsurilor întreprinse de companii și cum sunt afectate de starea de urgență ARIR propune o pagină dedicată în cadrul website-ului ARIR https://www.ir-romania.ro/covid-19/, care conține în același loc informări și noutăți de la companiile listate cu privire la măsurile implementate și impactul COVID-19 asupra afacerii.

 

Alte stiri din Business

Ultima oră