Florin Cîțu: Guvernul va aproba o Ordonanţă de Urgență privind amânarea plăţii ratelor mai bine de 3 trei luni

25 Mar 2020 | scris de A.A.
Florin Cîțu: Guvernul va aproba o Ordonanţă de Urgență privind amânarea plăţii ratelor mai bine de 3 trei luni

Cea mai așteptată veste vine din partea Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, care a anunțat marți seara, la Digi 24, că Guvernul va adopta joi o ordonanță de urgență prin care persoanele și companiile care nu-și pot plăti ratele vor putea cere băncilor de la care au contractat creditele o amânare, fără să prezinte vreun document justificativ.

„Nu vom discrimina. Cei care vor cere vor avea acces la această facilitate. (...) Cei care au nevoie de păsuire pe această perioadă, și va fi mai mare decât starea de urgență, vor putea să apeleze această facilitate”, a precizat Florin Cîțu.

„Nu trebuie certificat nimic. Cei care au nevoie de păsuire vor putea să apeleze la această facilitate”, a spus Cîțu, într-o intervenție telefonică.

Această amânare a ratelor va dura „mai mult decât perioada de stare de urgență”, conform declarațiilor ministrului. Chestionat dacă este o perioadă mai aproape de trei luni sau de șase luni, ministrul a răspuns: „mai aproape de 6 luni”.

Însă este vorba de „o păsuire” deoarece „nu putem să ștergem ratele”, a precizat Florin Cîțu. Întrebarea care apare în gândurile fiecăruia este modalitatea pe care fiecare bancă o va accepta de eșalonare  a acestor rate amânate.

Măsura va intra în vigoare din momentul publicării ordonanței de urgență în Monitorul Oficial, a mai spus el.

Totodată, Florin Cîțu le-a cerut oficial șefilor de instituții publice centrale să renunțe în acest an la cheltuielile care nu sunt ”temeinic justificate” și nu sunt determinate de starea de urgență instituită, potrivit unui document trimis marți către toate instituțiile, scrie g4media.ro.

”Recomandăm interzicerea achiziției de autoturisme, mobilier, aparatură birotică, precum și alte dotări independente, efectuarea de cheltuieli pentru exproprieri, pregătire profesională, deplasări etc”, se arată în nota trimisă de Cîțu la toate autoritățile administrației centrale.

Mai mult, ministrul Finanțelor cere ca ”în acest an procesul investițional să se deruleze exclusiv din fonduri europene”, ceea ce înseamnă că șefii instituțiilor sunt obligați să acceseze fonduri UE în locul fondurilor de la buget, preferate de mulți pentru că sunt obținute mai simplu și cer un grad mult mai mic de transparență.

 

Alte stiri din Business

Ultima oră