Sistemul de pensii speciale va mai funcţiona după vechile reguli până la 15 septembrie

04 Aug 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Sistemul de pensii speciale va mai funcţiona după vechile reguli până la 15 septembrie

Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, spune că se mai poate primi o pensie specială în condiţiile actuale doar până la 15 septembrie, după această dată regulile urmând să fie schimbate printr-o ordonanţă de urgenţă care va fi adoptată vineri de Guvern.

„După această dată, pensiile speciale vor mai fi indexate doar cu inflaţia şi nu vor mai exista pensii mai mari decât salariile; cei care au ieşit însă până la acea dată au un drept câştigat care va rămâne ca drept câştigat”, a declarat Ionuţ Mişa.

El a precizat că bugetul de pensii are un deficit care se acoperă din bugetul de stat, acest deficit fiind de 15,6 miliarde de lei în 2016 şi de 14,1 miliarde de lei în 2017, şi ar putea urca la 17,2 miliarde de lei în 2018 „dacă nu s-ar aplica noile prevederi privind pensiile speciale”.

Guvernul se va reuni azi în şedinţă pentru a reglementa prin ordonanţă de urgenţă regimul pensiilor speciale. "Această ordonanţă este extinsă la toate categoriile de pensii speciale, nu numai la cele militare, inclusiv la funcţionarii parlamentari. Toate pensiile speciale, mai puţin magistraţii, care, la ora actuală, exista două decizii ale Curţii Constituţionale care interzic discuţii pe legea pensiilor", a declarat joi ministrul Muncii Olguţa Vasilescu, la Antena 3.

Proiectul de OUG privind pensiile speciale prevede că pensia angajaţilor MAI şi MApN nu va mai putea depăşi media soldelor sau salariilor primite în anii de activitate, în baza cărora s-a calculat venitul. Proiectul limitează şi indexarea pensiilor speciale cu rata medie anuală a inflaţiei, fără alte sporuri, dispoziţie care se va aplica şi pensionarilor din aviaţie, personalului auxiliar din instanţe şi parchete, funcţionarilor parlamentari, diplomaţilor şi parlamentarilor, conform news.ro.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră