Guvernul umblă la pensiile speciale şi indemnizaţiile pentru copii. "Sistemul nu mai ţine, crapă!"

31 Iul 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Guvernul umblă la pensiile speciale şi indemnizaţiile pentru copii. "Sistemul nu mai ţine, crapă!"

Liderii coaliţiei PSD-ALDE s-au reunit luni pentru a discuta mai multe măsuri privind pensiile speciale şi indemnizaţiile pentru creşterea copiilor.

"Astăzi, legea, așa cum funcționează, introduce o distorsiune majoră în sistemul de pensii și o anomalie. Adică, pensiile speciale ajung să fie mai mari decât salariul net pe care îl are angajatul respectiv. Nu există nicăieri, din ce știm noi, un astfel de sistem în funcțiune care să fie sustenabil. Prin urmare, trebuie făcută o corecție", a declarat liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, arătând că măsura va fi luată prin ordonanţă de urgenţă, cel mai probabil miercuri.

El a adăugat că principiul prezentat de premierul Tudose este ca "pensia să nu poată, sub nicio formă, să depășească salariul". "Ca să fie clar pentru toată lumea: nu se micșorează nicio pensie din cele care sunt în momentul de față, dar această rezolvare a problemei este urgentă, pentru că, altfel, impactul pe buget, pe bugetul de asigurări sociale pe anul viitor va fi unul care, sigur, nu va mai putea fi susținut și nu e normal să continuăm cu această anomalie care, în prezent, din păcate, funcționează. Mă refer la faptul că sunt pensii mai mari decât salariile pe care le obțin cei care intră în pensionare", a adăugat Tăriceanu.

De altfel, şi ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu a declarat duminică seara la Antena 3 că sistemul nu mai poate susţine astfel de pensii, care cresc în funcţie de salariile celor activi, motiv pentru care trebuie intervenit asupra modului de actualizare a acestora.

"O să ne confruntăm cu o reacţie foarte nervoasă din partea unora, dar cred că trebuie să stopăm o creştere aberantă. Dacă avem în plată pensii de 33.000 de lei şi le lăsăm să se ducă în câţiva ani la 66.000, vă spun că sistemul nu mai ţine, crapă şi atunci suntem obligaţi să luăm nişte măsuri care nu sunt foarte populare, dar suntem obligaţi să le luăm", a declarat Olguţa Vasilescu.

Ca urmare, liderul PSD, Liviu Dragnea a anunţat că pensiile aflate în plată nu scad, pensiile nu pot depăşi salariul şi indexarea acestora să se facă doar cu indicele de inflaţie.

Cât priveşte indemnizaţiile de creştere a copiilor, Tăriceanu a spus că actualul mod de calcul al acestora duce la "nişte cifre complet ieşite din orice zona rezonabilă".

"Nu putem să avem 20.000 de euro idemnizaţie de creştere a copilului", a susţinut liderul ALDE. Liviu Dragnea a spus că Guvernul va fi cel care va stabili plafonul acestor indemnizaţii. 

Ministrul Muncii a declarat duminică seara că indemnizaţiile vor fi plafonate la un maximum de 1.800 de euro pe lună, urmând ca în aproximativ două săptămâni să fie adoptată o ordonanţă de urgenţă prin care să se reglementeze această problemă.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră