România, sclava birocraţiei. Am sufocat Bruxelles-ul cu ştampilele şi hârţogăraia noastră

08 Mai 2017 | scris de Gabriela Antoniu
România, sclava birocraţiei. Am sufocat Bruxelles-ul cu ştampilele şi hârţogăraia noastră

România este singurul stat membru UE care mai trimite la Bruxelles proiecte pe hârtie, cu mii de pagini semnate, iar pe vremea când era şeful CJ Timiş, premierul Grindeanu pierdea zile întregi să semneze şi să parafeze miile de pagini care urmau să ajungă la Comisia Europeană. 

Sunt declaraţiiile comisarului european pentru politică regională Corina Creţu, făcute la lansarea celei de-a doua ediții a campaniei "Succesul e... Molipsitor!", un proces interactiv de descoperire și împărtășire a bunelor practici și a impactului generat de proiectele finanțate din fondurile europene.

"Noi, în general, nu schimbăm regulile pe parcurs (Comisia Europeană — n. r.). În general, statul național adaugă foarte multă birocrație. Inclusiv domnul prim ministru (Sorin Grindeanu — n. r.) spunea la prima noastră întâlnire că, în perioada în care a fost președintele Consiliului Județean Timiș, primele patru zile le-a pierdut semnând și parafând mii de pagini, spunându-i-se că aceasta este cerința de la Bruxelles. Nu este o cerință de la Bruxelles, dimpotrivă. România este singurul stat membru care mai trimite proiecte cu mii de pagini semnate. Sunt proiecte de 6.000 de pagini și cerința autorităților naționale este de a le semna și parafa. Noi, din contră, încercăm să simplificăm procedurile. Din punctul nostru de vedere, noi încurajăm ceea ce numim e-Cohesion, adică trimiterea proiectelor în format electronic, încurajăm costul simplificat. Deja știm în principiu, care este valoarea unui proiect, deci, din acest punct de vedere, ceea ce facem noi la Bruxelles a fost tocmai din dorința de a încuraja statele membre", a declarat luni Corina Crețu, conform agerpres.ro.

Ea este dezamăgită că tinerii renunță să acceseze fondurile europene pe motuiv că procedurile sunt mult prea complicate şi îi aigură că nu toate procedurile birocratice sunt cerute de Bruxelles.

"Sunt foarte dezamăgită când văd oameni tineri care renunță să acceseze fondurile noastre tocmai pentru că sunt de părere că procedurile sunt mult prea complicate, mult prea birocratice. Vreau să vă asigur că, în cele mai multe dintre cazuri, ele nu vin de la Bruxelles. Înțeleg că banul european trebuie controlat foarte bine, avem toleranță zero față de fraudă. Pe de altă parte, nu cred că trebuie pornit de la bun început cu totală neîncredere sau totală suspiciune de fraudă în fața beneficiarilor", a subliniat Corina Crețu.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră