Tinerii din România, locul patru în UE la angajare civică

01 Feb 2017 | scris de Istvan Deak
Tinerii din România, locul patru în UE la angajare civică

Angajarea civică a tinerilor într-un proiect care presupune generozitate şi solidaritate, învăţarea unor noi limbi străine sau acumularea de experienţă profesională: acesta este scopul cu care a fost lansat, în 7 decembrie 2016, Corpul european de solidaritate. Inţiativa presedintelui Jean-Claude Juncker, anunţată în septembrie la summitul de la Bratislava, are şi o puternică dimensiune transfrontalierlă, regională.

"Politicile regionale sunt foarte prezente în această iniţiativă şi sunt foarte bucuroasă să pot contribui prin portofoliul meu la crearea unor noi oportunităţi pentru tinerii europeni. Sunt mândră să anunţ că Fondul european pentru dezvoltare regională va dedica un milion de euro iniţiativelor specifice care vor permite tinerilor europeni să se implice ca voluntari în programe Interreg transfrontaliere, transnaţionale sau interregionale. Ei vor putea participa ca "parteneri Interreg", lucrând în cadrul unor proiecte concrete, sau ca "raportori Interreg", prin sprijinirea unui program Interreg pentru a promova rezultatele concrete ale proiectelor trecute",  a declarat comisarul pentru politica regională, Corina Crețu.

La aproximativ o lună de la lansarea sa, această iniţiativă legată, prin mesajul ei, de însăşi bazele şi valorile pe care a fost creată Uniunea Europeană, continuă să atragă. În unele state membre ea este supranumită de altfel Armata Inimii (Armée du Coeur, Franța).

Tinerii din România au răspuns prezent într-un număr mare: deja peste 1.000 de înscrieri pe platforma dedicată, iar interesul este în creştere. Iar tineri studenţi străini, care au efectuat un an de studii în România în cadrul programului Erasmus, şi-au manifestat dorinţa de a rămâne în continuare aici în cadrul programului de voluntariat.

Potrivit celor mai recente date statistice, România ocupă locul 4  în topul statelor membre UE în ceea ce priveşte numărul de înscrişi, imediat după Italia, Spania şi Germania.

În România se vor desfăşura manifestări dedicate iniţiativei, realizate de Reprezentanţa Comisiei Europene, sub sloganul « Fii voluntar, fii util, fii european! » .

Lansat în 7 decembrie 2016, la Bruxelles, Corpul european de solidaritate se adresează tuturor tinerilor cu vârsta între 17 și 30 de ani, interesaţi de voluntariat, de un stagiu, ucenicie sau chiar un loc de muncă, care doresc ca, pe lângă acumularea de experiență, să participe activ la viața comunităților din care fac parte și să pună în practică ceea ce înseamnă cu adevărat solidaritatea europeană.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră