Munţii Făgăraş vor fi transformaţi în Parc Naţional

18 Sep 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Munţii Făgăraş vor fi transformaţi în Parc Naţional

"Viziunea mea și a Guvernului este de a avea un parc național emblematic pentru #România, o arie protejată pentru oameni și natură, care să conserve cea mai bogată zonă de biodiversitate a Europei și, totodată să aducă beneficii economice și sociale pentru comunutățile locale și să pună în valoare tradițiile și meșteșugurile locului. Situați la doar 2-3 ore de zbor de multe capitale Europene, Munții Făgăraș pot deveni o poartă deschisă pentru eco-turism în #Europa, atrăgând mulți dintre cei 500 de milioane de locuitori ai Uniunii Europene", scrie ministrul Mediului pe Facebook.

Cu o suprafață de 200 000 ha, Munții Făgăraș sunt cel mai important rezervor de biodiversitate din Munții Carpați, dar și un rezervor de apă curată cu debit constant pentru milioane de locuitori, inclusiv rezervă pentru municipiul București, conform paginii oficiale a Ministerului Mediului.

Totodată, reprezintă cel mai mare bazin forestier al României, cu cea mai mare suprafață de ecosisteme și pajiști nefragmentată antropic la nivel național și european. În plus, Parcul Național Făgăraș creează premisele necesare conservării celor mai reprezentative păduri natural virgine și cvasivirgine (estimate la cca 30 000 ha), practic, astăzi dispărute din restul Europei.

În jurul Munților Făgăraș trăiesc 73 000 de locuitori în 128 de localități. Există o mare varietate și bogăție de tradiții locale, mare parte însă amenințate cu dispariția din cauză că mulți tineri părăsesc zona în lipsa oportunităților economice.

Memorandumul privind înființarea Parcului Național Făgăraș a fost aprobat joi de Guvern. Conform ministrului Mediului, constituirea parcului înseamnă un proces ce se va întinde pe câțiva ani, în care trebuie urmați mai mult pași. 

Prima etapă este lansarea studiului de fundamentare științifică care să certifice valoarea capitalului natural, dar și a studiilor socio-economice care să identifice oportunitățile concrete de dezvoltare pentru comunitățile locale.

În același timp, Ministerul Mediului va iniția o ofertă de colaborare pe bază de voluntariat public privat adresată organizațiilor de mediu care doresc să sprijine pe termen lung constituirea parcului național, autorităților statului și celor locale din zona viitorului parc. 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră