La Suceava a fost inaugurat Turnul Unirii

05 Iun 2020 | scris de A.V.
La Suceava a fost inaugurat Turnul Unirii Galerie foto (3)

Turnul Unirii, monument aflat la Biserica Martirilor „In Memoriam” de lângă Tribunalul Suceava a fost inaugurat joi, 4 iunie 2020, de Centenarul Tratatului de la Trianon, scrie basilica.ro.

În Suceava există o biserică cu un design total atipic bisericilor ortodoxe, construită în memoria deținuților politici din perioada comunismului, pe locul unei gropi comune chiar în spatele fostei închisori comuniste din oraș, devenită acum Palatul de Justiție. Biserica Martirilor cu hramul Nașterea Maicii Domnului are acum și un turn-clopotniță și el cu design modern, dedicat Marii Uniri, iar la subsol găzduiește un muzeu dedicat celor care au suferit în temnițele și lagărele comuniste.

„Memorialul, Turnul Unirii, muzeul, statuia Brâncovenilor - este unicat în țară ce s-a făcut aici, spre bucuria mea și bucuria bucovinenilor. Acest memorial a fost gândit ca un vis, să facem o biserică în centrul orașului lângă fosta închisoare unde au suferit foarte mulți oameni nevinovați - o mie de oameni, tineri, studenți”, a povestit pentru HotNews.ro părintele paroh Viorel Vârlan.

Construcția Turnului Unirii, cu o înălțime de 24 de metri și cu trei fațete, care reprezintă Sfânta Treime și cele trei provincii românești: Moldova, Transilvania şi Ţara Românească, a început în 2018 – Anul Centenar.

Pe fiecare clopot e scris Hora Unirii și au stema regală, pentru că în timpul monarhiei s-a înfăptuit Unirea. E un clopot de 100 de kilograme, un clopot de 126 de kilograme și unul de 346 de kilograme. Pe fiecare am scris niște însemne ale Unirii, sunt Clopotele Unirii. Vor mai veni 14 clopote de tip Carillon care să sune la ora 12 „Deșteaptă-te Române” sau „Hai să dăm mână cu mână” care să amintească lumea de cei 100 de ani.

Totul a început în 1994 când a fost înființata fundația „In Memoriam” - o fundație în memoria celor care au suferit și celor care au fost schingiuiți în beciurile și temnițele comuniste.

„E un act de mare demnitate românească. Suferința acestor martiri este demnă de orice recunoștință a noastră. Am suferit foarte mult, am avut un comunism acerb. Sute de mii au fost închiși, zeci de mii au murit în închisorile comuniste. Ăsta e holocaustul poporului român și trebuie amintit permanent. Este un act de istorie și de demnitate excepțională. Nu ai voie să nu amintești de cel care a murit, a suferit și că l-au batjocurit că a crezut în neamul lui”, spune părintele Vârlan.

Fundația a început cu o revistă cu același nume și care acum se apropie de numărul 100. Apoi, pe 1 august 1996 a fost pusă piatra de temelie a bisericii, chiar în spatele actualului Palat de Justiție din Suceava, clădire care pe vremea comunismului a servit drept penitenciar pentru mulți deținuți politici.

„Eram în 1996 în același loc unde au fost gropile comune în care erau aruncați cei executați. Mi-am dorit foarte mult să fac o biserică memorială. Am închinat-o Maicii Domnului în cinstea și recunoștința tuturor mamelor, tuturor femeilor care au plâns pentru cei închiși nevinovați”, își amintește preotul paroh al bisericii.

Deși inițial se dorea ca la sfințirea acestuia să fie organizat un mare eveniment, inclusiv cu paradă militară, din cauza pandemiei de coronavirus s-a renunțat la idee, deocamdată, informează Monitorul de Suceava.

În schimb, pe 4 iunie, la 100 de ani de când a avut loc recunoașterea internațională a României Întregite, a avut loc o slujbă de pomenire pentru eroii neamului, oficiată de Episcopul vicar Damaschin Dorneanul.

Image may contain: one or more people, people standing, crowd and outdoor
Inaugurarea Turnului Unirii la Suceava. Foto credit: Ștefan Macedon Gheorghiță

La eveniment au participat atât reprezentanții Primăriei Suceava, ai Consiliului Județean, membri ai asociațiilor de veterani de război, ai Poliției Locale, precum și enoriași, care au contribuit la realizarea monumentului.

În vremuri grele, umăr la umăr, inimă lângă inimă. La finalul slujbei, ierarhul s-a adresat celor prezenți vorbind despre importanța unității mai ales în vremuri dificile.

„Dacă acum 100 de ani oamenii au putut să lase interese proprii, păreri personale și așa mai departe și să se coaguleze și să fie un singur gând, o singură inimă, de ce nu am putea și noi astăzi? , . Nu sunt doar versuri sau cântece care să ne încânte auzul. Sunt totdeauna actuale. Aș îndrăzni a zice mai ales acum”.

„În vremuri grele, dacă nu știm să stăm umăr la umăr, inimă lângă inimă și mână lângă mână pentru a face binele, nu vom putea să răzbim”.

Îndemnul Preasfinției Sale a fost să învățăm din pilda oamenilor vrednici „care au lucrat cu inima, care au lucrat cu mintea, fie pe căi diplomatice, fie mai înainte pe câmpul de luptă, astfel încât să nu avem un Ardeal, o Moldovă și o Țară Românească, ci să avem România”.

Image may contain: 2 people, beard and hat
PS Damaschin la Inaugurarea Turnului Unirii. Foto credit: Ștefan Macedon Gheorghiță

„Există momente în viață când nu mai contează atât de mult părerea mea personală, dacă trebuie să fim una. Nu contează diferențele, că unul este într-o parte și celălalt este în altă parte. Dacă binele este comun, dacă luptăm toți pentru același lucru, atunci lăsăm interesele personale, care sunt legitime până la un punct, lăsăm dorințele noastre, preferințele noastre pentru cineva sau pentru celălalt, pentru a putea să slujim o comunitate, o țară, pentru a putea să ținem unitatea în familie, care e mai importantă”.

„Că dacă în familie nu vom reuși noi să fim una, soțul cu soția, copiii împreună cu părinții, atunci neavând această formă de împreună glăsuire într-un cerc restrâns cum este familia, cum este locul de muncă, apoi mai greu va fi într-o comunitate mai lărgită”.

„Dumnezeu să îi odihnească și să le răsplătească celor care au luptat pentru ca noi să fim astăzi așa cum suntem”, a adăugat la final PS Damaschin Dorneanul.


Turnul Unirii a fost construit în memoria eroilor români care au realizat Marea Unire.

Întregul Ansamblu arhitectural este un proiect inițiat de Pr. Viorel Ioan Vârlan în urmă cu 24 ani și realizat de arhitectul Doru Olaş. Acesta cuprinde: Biserica Martirilor – In Memoriam cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, Fundația „In Memoriam”, Muzeul Dr. Dragoș Corlățeanu – primul director al fundatiei, Grupul Statuar „Sfinții Martiri Brâncoveanu” și Turnul Marii Uniri.

Proiectul a fost iubit de Arhiepiscopul Pimen care a dorit să fie construită o biserică în apropierea Palatului de Justiție – clădire în care între anii 1947-1956 a funcționat o închisoare unde au fost deținuți și torturați luptători anticomuniști.Image may contain: cloud, sky, tree and outdoor

Foto credit: Ștefan Macedon Gheorghiță

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră