Guvernul britanic nu mai acordă împrumuturi de studii pentru tinerii români

29 Iul 2020
Guvernul britanic nu mai acordă împrumuturi de studii pentru tinerii români

La scurt timp după votarea Brexitului, oficialii britanici spuneau că despărțirea de Uniunea Europeană nu va afecta sprijinul academic pentru atragerea celor mai bine pregătiți tineri de pe continent, însă s-au răzgândit între timp.

Începând cu anul academic 2021-2022, studenții din Uniunea Europeană nu vor mai avea acces la împrumutul guvernamental de studii oferit de Marea Britanie, potrivit anunțului oficial din 23 iunie, relatează g4media.ro.

 

Unul dintre efecte este că, peste un an, tinerii români care vor pleca la studii în Regatul Unit vor trebui să-și plătească singuri taxa anuală sau să facă rost de un împrumut din alte surse pentru a acoperi costurile.

Mai mult decât atât, taxa unică de 9.250 de lire sterline care există acum la toate universitățile britanice pentru studenții europeni nu va mai fi aceeași.

Universitățile vor putea să ceară taxe diverse, în funcție de ceea ce oferă sau de prestigiul lor academic. Asta ar putea însemna că Oxford sau Cambridge vor costa la fel de mult ca universitățile americane din Ivy League, adică zeci de mii de euro pe an.

În contextul neclarităților care au rezultat în urma acestei decizii, Edupedu.ro a stat de vorbă cu Simon Parker, profesor britanic stabilit de aproape 20 de ani în România care a pregătit sute de tineri români pentru admiterea la universitățile britanice, pentru a afla în ce condiții se va putea studia în Marea Britanie de anul viitor.

Edupedu.ro: Care sunt implicațiile pentru viitorii studenți români?

Simon Parker: Pe scurt, împrumutul pentru taxele de studii nu va mai fi valabil pentru niciun student care este cetățean al Uniunii Europene, începând cu anul universitar 2021-2022, în Anglia și Țara Galilor. De asemenea, Scoția a anunțat recent că nu va mai oferi scutire de taxe pentru studenții UE.

Edupedu.ro: Ce se va întâmpla cu taxele de studiu?

Simon Parker: Mai multe universități, în special din Scoția, au transmis că studenții europeni vor trebui să plătească aceleași taxe pe care le plătesc în prezent studenții internaționali. Însă, majoritatea instituțiilor de învățământ superior încă nu s-au decis care vor fi taxele pentru studenții europeni de anul viitor. Problema este că nu există un cadru legislativ care să permită o taxare mai mică a unui student european față de un student din India, spre exemplu. În acest context, se poate spune că ar fi vorba de discriminare.

O altă schimbare pentru studenții români ar fi cuantumul taxei, care în prezent este de 9.250 de lire pe an, dar de la anul, fiecare universitate va cere o taxă diferită care va varia în funcție de cursuri. Spre exemplu, un curs de istorie ar putea costa mai puțin decât un curs de informatică, fiindcă la informatică tinerii studiază în grupuri mici, în laboratoare de informatică.

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră