Finlanda: Doi copii români, luaţi de lângă mamă de autorităţi şi băgaţi în orfelinate

05 Apr 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Finlanda: Doi copii români, luaţi de lângă mamă de autorităţi şi băgaţi în orfelinate

Avocatul Poporului intervine în cazul a doi copii români din Finlanda, luaţi de autorităţile din această ţară, de lângă mama lor, româncă, şi internaţi în diverse centre de plasament.

Copiii, în vârstă de 10 și 11 ani, provin dintr-o mama româncă şi tată finlandez şi locuiesc în Finlanda. În 2015, părinții au divorțat, iar copiii au fost încredințați mamei spre creștere și îngrijire. Tatăl copiilor a depus o reclamație împotriva mamei, susţinând că fosta soție intenționează să părăsească țara, împreună cu minorii, pentru a se stabili în România.

În urma reclamaţiei, cei doi copii au fost preluați de către autoritățile finlandeze pentru o perioadă de șapte luni și au beneficiat de măsuri de protecție pe teritoriul Finlandei, precizează Avocatul Poporului într-un comunicat

La sfârșitul anului 2015, copiii au fost încredințați mamei pentru o perioadă de aproximativ cinci luni. Începând din mai 2016, când autoritățile finlandeze pentru protecția copilului au preluat minorii de la școală, și până în prezent, copiii au fost instituționalizați în centre de plasament diferite.

Eforturile mamei privind reîncredințarea minorilor au rămas fără rezultat, autoritățile finlandeze refuzând atât solicitările mamei privind reîncredințarea copiilor (deși aceasta dovedește faptul că îndeplinește condițiile morale, materiale și locative adecvate creșterii și îngrijirii copiilor), cât și solicitările copiilor în acest sens, aceștia fiind pedepsiți în centru pentru că își manifestă dorul față de mamă și sora mai mare, astfel cum reiese din informațiile furnizate de mass-media.

Bunicii materni din România doresc repatrierea celor doi nepoți la domiciliul acestora, motivat de faptul că și-au vizitat anual nepoții în Finlanda, stabilind relații psiho-afective adecvate cu aceștia. În familie, copiii au învățat și vorbesc limba română, pentru a putea comunica cu rudele pe linie maternă și pentru a stabili relații de familie cu aceștia.

Bunicii materni sunt absolvenți ai facultății de medicină, actualmente pensionari, cu o stare de sănătate bună, prezentând garanții morale și financiar-locative adecvate, după cum rezultă din concluziile raportului întocmit de către DGASPC Neamț și înaintat Avocatului Poporului.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a trimis o scrisoare-apel omologului său finlandez,Tuomas Kurttila, în care solicită sprijin pentru reintegrarea copiilor la domiciliul mamei sau, dacă acest lucru nu este posibil, pentru repatrierea de urgență a celor doi minori.

Victor Ciorbea îi cere omologului său finlandez să analizeze cazul și apreciază că este posibil să fi existat abuzuri de putere și de drept săvârșite de către autoritățile pentru protecția copilului din Finlanda și să se fi încălcat mai multe norme din legislația internațională în domeniul drepturilor omului. Cum mama copiilor este cetățean român, potrivit jus sanguinis, copiii născuți dintr-un cetățean român sunt la rândul lor cetățeni români.

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu, la  27 februarie 2017, și a efectuat o anchetă în acest caz pentru verificarea informațiilor necesare soluționării situației celor doi minori. Ambasada României la Helsinki a făcut cerere de repatriere a celor doi copii pentru a fi crescuți în România de către bunicii materni.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră