Dead or alive? Un român încearcă de cinci ani să demonstreze statului că încă trăiește

25 Mai 2017
Dead or alive? Un român încearcă de cinci ani să demonstreze statului că încă trăiește

Cristian Constantin Roman e un bărbat în vârstă de 38 de ani, care în ultimii cinci ani a trăit zilele vieții sale în comuna Mărăcineni, județul Argeş, cât se poate de mort, sau cel puțin asta acesta e rezultatul birocrației statului român.  

Un om simplu, căci altfel n-ar mai fi fost să se povestească despre el, Cristian Constantin Roman încearcă să demonstreze statului român că este încă viu, dar reprezentanții acestuia ne înfățișează, pentru a câta oară, că pentru ei este o deplină egalitate în modul în care-și tratează cetățenii, vii sau morți, cu lipsa de respect.

Când, în 2012, martor al unui accident de circulație, poliţiştii i-au cerut actele de identitate, bărbatul le-a spus că şi le-a pierdut de mai multă vreme, dar comunicat datele personale. Căutarea în baza de date a generat un răspuns aiuritor, martorul care stătea în fața polițiștilor era mort de vreo patru ani, din 2008, existând chiar un certificat de deces emis de Primăria Cluj Napoca. Persoana care decedase în 2008 se autoincendiase, iar asupra sa au fost găsite actele cu aceleaşi date ca ale bărbatului din Mărăcineni. 

"M-au chemat la Poliţie să dau declaraţie, însă când mi-au cerut actele, mi-am dat seama că le pierdusem mai de mult. Le-am spus CNP-ul meu, data naşterii, localitatea naşterii şi numele meu şi, când m-au căutat la ei în calculator, au constatat că eu figuram ca decedat. Exista chiar şi un certificat de deces emis de Primăria Cluj Napoca, care fusese depus la Negreşti, Vaslui, unde era arondată comuna Oşeşti, unde m-am născut eu. De atunci tot încerc să dovedesc la diferitele instituţii la care am apelat faptul că eu sunt viu şi să obţin acte de identitate, dar nu reuşesc sub nicio formă. Poate voi reuşi ceva cu procesul deschis în instanţă" a declarat Cristian Constantin Roman pentru adevarul.ro.

Cristian Constantin Roman are o explicație, neconfirmată până în prezent, cum că persoana care a decedat ar fi fost un frate al său, pe care nu l-a cunoscut niciodată, dar pe care mama lor l-ar fi înregistrat cu acelaşi nume, folosind certificatul său de naștere. 

"Părerea mea e că toată încurcătura asta a făcut-o mama. Cred că ea nu şi-a declarat toţi copiii şi a folosit certificatul meu de naştere pentru vreun frate de-al meu. Şi e posibil ca acest frate al meu să fie cel care a murit după ce şi-a dat foc“, spune Cristian. Tot el mai spune că ar mai fi şi altă variantă, una mai simplă: „E posibil şi ca actele mele, pe care le-am pierdut acum mai mulţi ani, să fi fost găsite de cineva şi acea persoană să fie bărbatul care a murit în 2008 şi astfel să se fi făcut eroarea", spune Cristian Constantin Roman.

"Din punct de vedere legal, reclamantul nu are acte de stare civilă prin care să îşi demonstreze identitatea. Sper ca în aproximativ o lună să se rezolve această problemă. Procesul este pe rol la Judecătoria Piteşti, acţiunea în instanţă a fost depusă anul trecut în noiembrie. Cazul este unul extrem de rar. Eu am căutat repere de practică judiciară în acest sens şi nu am găsit. Acel certificat de deces este nelegal şi trebuie declarat nul. Instanţa ar trebui să dispună obligarea IGPR. la emiterea unei adeverinţe care să stea la baza emiterii documentului de identitate", explică avocatul Ionuţ Mateescu, cel care îl reprezintă pe Cristian Constantin Roman în procesul deschis anul trecut la Judecătoria Piteşti.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră