Cererea de revocare a şefei DNA, respinsă de CSM. Contre Toader-Kovesi

27 Feb 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Cererea de revocare a şefei DNA, respinsă de CSM. Contre Toader-Kovesi

Secţia pentru procurori a CSM a respins marţi propunerea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA, Laura Kovesi. Avizul este consultativ, iar decizia finală aparţine preşedintelui Iohannis.

Vicepreşedintele CSM, procurorul Codruţ Olaru, a anunţat, după trei ore de dezbateri, că Secţia pentru procurori a CSM a dat aviz negativ propunerii lui Toader."În perioada imediat următoare, hotărârea va fi motivată şi transmisă decidenţilor", a adăugat Olaru.

De altfel, la începutul dezbaterilor, ministrul Justiţiei a susţinut că rezultatul este prezibil. „Nu vreau să fiu rău, să spun că rezultatul este previzibil pentru mine, dar am venit din respect pentru instituţie. Decizia pentru mine este previzibilă, dar nu este problemă”, a spus Toader.

În timpul dezbaterilor, Kovesi i-a răspuns punctual acuzaţiilor ministrului Justiţiei, respingându-le ca nefondate. "Aceste motive sunt nereale, nedovedite şi netemeinice, iar unele nu se confirmă cu nimic în realitate", a afirmat Kovesi. Ea a adăugat că nu există niciun fel de probă pentru unele acuzaţii din raportul ministrului Toader.

 

 

"Discursul dumneavoastră poate fi seducător, convingător, dacă îl faceţi în faţa celor care nu se pricep deloc. Categoric nu mă convingeţi", i-a spus Toader şefei DNA.

"Nu sunt aici să vă conving pe dumneavoastră. Sunt aici să ofer explicaţii şi probe că ceea ce aţi susţinut dumneavoastră nu este adevărat. Dacă voiaţi să fiţi convins, am fi discutat", i-a răspuns Kovesi.

Ministrul Justiţiei a mai spus că anul trecut nu a considerat necesară revocarea şefei DNA, dar între timp s-au adăugat alte probleme, transformate ulterior în capete de acuzare.

„Am concluzionat că nu este momentul să cer revocarea şi că nu se exclude o evaluare continuă şi o repunere în discuţie a comportamentului constituţional. Am arătat încălcările. A mai trecut un an. S-au adăugat şi alte încălcări. Am enumerat 19, că unul era deja. Acum nu mai pot spune că este inoportun”, a subliniat Toader.

De asemenea, el a spus că şi-a făcut datoria de ministru şi nu neagă lucrurile bune care se fac. "Am scos la suprafaţă - nu în totalitate - ceea ce am crezut că trebuie scos la suprafaţă. Dacă spuneam aceste lucruri anul trecut, nu mă lua nimeni în seamă. Este necesară o nouă abordare”, a mai spus Toader.

De partea cealaltă, Kovesi a susţinut, printre altele, că nu ştie cum a măsurat ministrul Justiţiei cât de grav a fost afectată imaginea României prin interviurile pe care le-a dat în presa din străinătate.

"Faptul că dumnealui a trebuit să dea explicaţii la întâlnirile cu partenerii externi în Parlamentul European sau cu alţi oficiali, nu văd care este legătura între interviurile pe care le-am dat şi faptul că anumiţi oficiali au pornit anumite discuţii despre modificările legislative. S-a dovedit că există vreo legătură? Nu ştim. În condiţiile în care mii de judecători şi procurori şi-au exprimat opinii critice cu privire la aceste modificări, în condiţiile în care atât DNA, Parchetul de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dar mai ales CSM a dat aviz negativ şi a criticat anumite propuneri de modificări legislative, este absolut subiectiv să susţii că oficiali europeni sau cei nouă ambasadori care s-au prezentat într-o zi la Ministerul Justiţiei au făcut acest lucru pentru că procurorul şef al DNA a criticat anumite dispoziţii din lege", a spus Kovesi.

Tudorel Toader a anunţat că nu va participa miercuri la şedinţa de bilanţ pe anul 2017 a DNA deoarece nu a primit raportul de activitate al instituţiei. "Mi-aţi trimis şi o invitaţie şi vă mulţumesc, dar sigur nu voi veni, că eu vin acolo să mă uit la dumneavoastră ca ministru al Justiţiei fără a vă îndeplini obligaţia din lege să îmi daţi raportul", i-a reproşat Toader lui Kovesi în şedinţa CSM.

Şefa DNA i-a răspuns că raportul de activitate al DNA pe anul 2017 i-a fost transmis în cursul zilei de marţi. "Şi eu ce fac, îl citesc la noapte?", i-a replicat ministrul Justiţiei.

 

 

 

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră