Comisia Europeană urmăreşte cu îngrijorare ultimele evoluții din România

23 Feb 2018
Comisia Europeană urmăreşte cu îngrijorare ultimele evoluții din România

Executivul european a precizat, la solicitarea EurActiv.ro, că urmăreşte cu atenţie şi cu îngrijorare ultimele evoluţii din România.

"Comisia urmărește cu atenţie și cu îngrijorare ultimele evoluții. Independența sistemului judiciar din România și capacitatea sa de a lupta eficient împotriva corupției reprezintă sunt pietre de temelie ale unei Românii puternice în Uniunea Europeană, așa cum au reamintit președintele și prim-vicepreședintele CE în declarația lor comună de luna trecută. Comisia urmăreşte îndeaproape evoluția procedurilor declanşate împotriva procurorului șef al DNA", se arată în răspunsul Comisiei.

Aceasta reaminteşte că în rapoartele MCV anterioare, "Direcția Națională Anticorupție și-a menținut palmaresul în fața presiunii intense, ceea ce a a fost văzut ca un semn de sustenabilitate".

Pe de altă parte, Comisia a atras atenţia în raportul MCV că, dacă presiunea va începe să afecteze lupta împotriva corupţiei, va trebuie să reevalueze această concluzie.

Ambasada Olandei a precizat, la rândul său, tot la solicitarea EurActiv.ro, că nu are de făcut comentarii în legătură cu anunţul lui Tudorel Toader, dar că va urmări îndeaproape următoarele etape ale procedurii.

"Declaraţia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, reprezintă începutul unei proceduri care prevede mai multe etape, inclusiv opinia CSM si decizia preşedinte lui Klaus Iohannis. Ambasada aşteaptă şi prezentarea raportului de activitate al DNA şi va urmări îndeaproape următoarele etape ale procedurii", se arată în răspunsul misiunii diplomatice.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că raportul prezentat de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, nu i-a plăcut, că a fost lipsit de claritate şi de temeinicie, el spunând că nu vede motive temeinice, din ceea ce a prezentat ministrul, pentru a propune revocarea, potrivit news.ro.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră