Parlamentul European dezbate impactul legilor justiţiei din România asupra statului de drept

07 Feb 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Parlamentul European dezbate impactul legilor justiţiei din România asupra statului de drept

Parlamentul European dezbate astăzi impactul legilor justiției asupra statului de drept din România. Dezbaterea vine la o săptămână după ce președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avertizat că, dacă legile justiţiei rămân în forma votată de Parlament, discuţiile privind renunţarea la MCV şi intrarea României în spaţiul Schengen "se vor purta în alţi termeni".

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, s-a întâlnit ieri la Strasbourg cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, pentru a discuta pe tema legilor justiţiei. După o altă întâlnire, cu grupul socialiștilor europeni, Toader s-a declarat convins că există dezinformări la nivel european privind situaţia din România.

Decizia de a dezbate în sesiune plenară situaţia justiţiei din România a fost luată la 18 ianuarie în Parlamentul Eurooean, la Conferinţa preşedinţilor, compusă din liderii grupurilor politice şi preşedintele Parlamentului.

El s-a mai declarat convins că nu se pune problema activării Articolului 7 din Tratatul UE în cazul României, scrie agerpres.ro.

"În România nimeni n-a pus la îndoială deciziile Curţii Constituţionale. În România nimeni n-a spus vreodată că nu modificăm legea - Cod Penal, ce-o fi el - în acord cu deciziile Curţii Constituţionale. În România deciziile sunt definitive, sunt general obligatorii, produc efecte de la data publicării în Monitorul Oficial. Nu veţi găsi nicio decizie, de admitere sau interpretativă, care să nu fie luată în considerare de legiuitor, parlament sau guvern ca legiuitor delegat, în sensul modificării legii potrivit dispozitivului deciziei, potrivit considerentelor acesteia", a explicat ministrul.

UPDATE

Modificările aduse legilor justiţiei din România s-au aflat miercuri după-amiază în centrul unei dezbateri care a durat mai bine de o oră în plenul Parlamentului European la Strasbourg, eurodeputaţii români care au luat cuvântul având schimburi de replici pe această temă, agerpres.ro.

Comisarul european pentru justiţie, Věra Jourová, a reiterat apelul Comisiei Europene ca Parlamentul României să deschidă dezbaterea privind modificările la legile justiţiei în linie cu recomandările Bruxellesului şi să obţină un consens şi a spus că executivul comunitar împărtăşeşte îngrijorările cetăţenilor români care au manifestat în stradă.

În debutul dezbaterii, care a fost solicitată de Grupul Verzilor/Alianţa Liberă Europeană şi care s-a intitulat 'Ameninţări la adresa statului de drept provocate de reforma sistemului judiciar din România', Dan Nica, liderul delegaţiei PSD din cadrul grupului S&D din Parlamentul European, a invocat procedurile şi a cerut ca ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, prezent la Strasbourg, să poată lua cuvântul sau să aibă posibilitatea să răspundă la eventuale nelămuriri din partea europarlamentarilor, lucru care nu a fost acceptat.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat miercuri seară, la Strasbourg, că nu este mulţumit de dezbaterea din plenul Parlamentului European privind modificările la legile justiţiei din României, spunând că "s-a discutat într-o manieră absolută politicianistă" şi că afirmaţiile făcute de comisarul european pentru justiţie, Věra Jourová, "probabil nu emană de la dânsa".

El a mai afirmat că are "ferma convingere că nu s-a dorit aflarea adevărului", acuzând în acest sens şi faptul că nu i s-a permis de conducerea Parlamentului European să ia cuvântul în dezbatere.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră