UPDATE. Ministrul Justiţiei: Declanşez procedura de revocare a şefei DNA. Reacţia lui Iohannis

22 Feb 2018 | scris de Gabriela Antoniu
UPDATE. Ministrul Justiţiei: Declanşez procedura de revocare a şefei DNA. Reacţia lui Iohannis Galerie foto (5)

După aproape o oră şi jumătate în care a prezentat o evaluare a activităţii DNA, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader a anunţat joi seara că declanşează procedura de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. Preşedintele Iohannis acuză o lipsă de claritate a documentului şi spune că va face o analiză aprofundată a acestuia deoarece punctul său de vedere nu coincide cu cel al Ministerului Justiţiei. Şeful statului reafirmă că este mulţumit de activitatea DNA şi de Laura Codruţa Kovesi.

Tudorel Toader şi-a exprimat nemulţumirile la adresa DNA şi a şefei acesteia în 20 de puncte, printre acestea numărându-se: criticarea proiectelor de legi aflate în dezbatere parlamentară, a legilor jusţiţiei, declarate ulterior parţial constituţionale, critici care ar fi afectat iremediabil imaginea Romaniei şi a statului de drept, încercarea de a obţine condamnări cu orice preţ, creşterea numărului de achitări, sporirea cheltuielilor şi raportări eronate, neimplicarea în identificarea şi eliminarea comportamentelor abuzive presupuse a fi comise de procurori, falsificarea transcrierii unor convorbiri telefonice, tergiversarea soluţionării unor cauze, lipsa de reacţie în verificarea activităţii profesionale şi conduitei unor procurori, cu referire la cazul DNA Ploieşti. 

 

"DNA nu se identifică cu procurorul şef, ale cărei acţiuni au demonstrat că pot pune în pericol chiar instituţia, prin exces de autoritate, comportament discreţionar, sfidarea autorităţii Parlamentului, contestarea deciziilor CCR. Numai respectul reciproc poate duce la stabilirea unor practici mutual acceptate, care permit unei ţări să evite şi să depăşească crizele posibile. Combaterea corupţiei trebuie să continue însă în conformitate cu statul de drept. Nimeni nu e mai presus de lege. Lucrurile bune nu le justifică pe cele rele. Trebuie să dezvoltăm ce e bun, să eliminăm ce e rău", a susţinut ministrul Justiţiei.

Tudorel Toader le-a cerut românilor să facă un exerciţiu de imaginaţie: "Imaginaţi-vă faptul că e unul arestat pe nedrept şi că stă în puşcărie o lună pe nedrept, vorbeşte singur, nu are cui să se plângă, după care e achitat, ne pare rău, se acordă despăgubire de la buget fără nicio răspundere (...) Nu doresc la nimeni să fie victima unei erori judiciare".

Ministrul Justiţiei a mai spus că un exerciţiu al puterii, care conduce la abuzuri iraţionale sau nerezonabile, deciziile opresive încalcă statul de drept şi, în acest context, a anunţat declanşarea procedurii de revocare a şefei DNA.

"Declanşez procedura de revocare din funcţie a procurorului-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi. Pentru aceste acte şi fapte de netolerat într-un stat de drept, în temeiul prevederilor legale, declanşez procedura de revocare din funcţie a procurorului-şef DNA", a anunţat Tudorel Toader. 

El a mai spus că raportul privind activitatea DNA, însoţit de propunerea de revocare, va fi transmis secţiei de procurori a CSM şi preşedintelui României, pentru a analiza si pentru a decide în raport cu atribuţiile constituţionale.

 

La scurt timp după prezentarea raportului, Administraţia Prezidenţială a transmis, printr-un comunicat, că "din cauza lipsei de claritate în prezentarea Raportului privind activitatea managerială a DNA și având în vedere că evaluarea activității DNA și a conducerii acestei instituții de către Președintele României diferă de cea a Ministrului Justiției, se impune o analiză aprofundată a acestui document, care urmează să fie realizată la nivelul Administrației Prezidențiale de către departamentele de specialitate.

În repetate rânduri, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, s-a declarat mulțumit de activitatea DNA și a conducerii sale, punct de vedere pe care și-l menține în continuare.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va uza de toate prerogativele constituționale pentru asigurarea funcționării unei justiții independente și pentru consolidarea statului de drept".

UPDATE

Procurorul şef al DNA Laura Codruţa Kovesi a transmis, vineri, că va urma procedura legală şi se va prezenta, oricând este nevoie, să răspundă, punct cu punct, tuturor afirmaţiilor prezentate de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, care a anunţat declanşarea procedurii de revocare a sa din funcţie, relatează news.ro.

Punctul de vedere al acesteia a fost transmis, vineri dimineaţă, de Direcţia Naţională Anticorupţie, pe site-ul instituţiei.

 

  

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră