Ce n-au reuşit politicienii! Aseară, la Gala Folk You! Florian Pittiş, Basarabia s-a unit cu România

02 Noi 2019 | scris de Dănuț Deleanu foto Catalin Eremia
Ce n-au reuşit politicienii! Aseară, la Gala Folk You! Florian Pittiş, Basarabia s-a unit cu România Galerie foto (85)

Ieri după-amiază, sub un soare blând, generos cu evenimentul în sine şi cu cei prezenţi în Piaţa „George Enescu”, din Capitală, s-a desfăşutat cea de-a IX-a ediţie a Galei Folk You! Florian Pittiş 2019, Gală organizată de Primăria Capitalei, prin ARCUB, în parteneriat cu Asociaţia On Air – Event Management şi Mişcarea de Rezistenţă.

Fiind, totuşi, zi de vineri, cu ora de începere a spectacolului suprapusă pe programul de lucru al multora dintre bucureşteni, iubitorii de folk şi rock s-au grupat treptat, cu fiecare oră de înaintare în noapte, ajungând ca, la final, să ocupe aproape toată piaţa.

Ora 16. Deschiderea este făcută de Adrian Sărmăşan şi Tituş Constantin. Relaxat, cu figura sa de nordic, de viking călit în înfruntarea cu valurile mărilor friguroase, Adrian cântă piese de pe cel de-al şaptelea album de autor al său, „Dimineţi în 2”, dar şi piese de succes mai vechi.

Prezenţa lui Tituş Constantin e bine-vebită, intervenţiile sale la chitară, solo-urile sale, aducând o notă de calitate în plus pieselor. Prima melodie interpretată este „Când nu mi-e bine”, iar a doua, „Dans probabil”, începe cu versurile „ai intrat adânc în inima mea”.

Ei bine, din acel moment, pare să fi intrat el însuşi adânc în sufletele spectatorilor, deoarece cei prezenţi au început să danseze legănaţi de ritmul piesei. A mai cântat „Lumea e o pată de noroi” şi „Să vină iarna!”, a salutat cu zâmbet şi-a mulţumit cu glas tare organizatorilor.

Ora 16.40 Intră în scenă cei de la Folk Frate!, veseli, ghiduşi şi plini de energie, aşa cum îi ştim. Pe piesa lor, care începe cu „doar în ochii ei încape cerul senin al Coreei de Sud” şi cu mult, mult orez, cei prezenţi se dezmorţesc de-a binelea şi sar la unison cu băieţii de pe scenă. În public, un cuplu de nordici (după vorbă, după chip) fac poze şi se bucură dansând, chiar dacă nu înţeleg nimic din versuri.

După Coreea trec la China, în aceeaşi notă de veselie, şi cântă „Majong”. Se dansează apoi cu „Alejandra” şi se serveşte cu înghiţituri mici „Compotul de ananas”. Se aplaudă, se flutură mâini, şi se încheie în uralele, evident, ale fanelor lui Johnnie.

Ora 17.10 Urmează trupa Spam cu o muzică echilibrată, făcută cu profesionalism, pusă pe versuri inteligente, foarte bine alese. Cântă, pregătindu-ne pentru vremea când „Vom fi liberi”, se întreabă „unde se duce iubirea ta, când se duce”, se omagiază „Cele mai frumoase picioare care mi-au călcat inima”şi se concluzionează că merită să „facem dragoste” din orice.

Îşi fac apoi apariţia Dinu Olăraşu şi Tituş Constantin. Cu vocea sa caldă, clară, sonoră, Dinu parcă umple întreaga piaţă învăluind publicul în sunete fermecate, din care nu se mai poate ieşi decât la finalul recitalului.

Trece râzând peste un mic incident (i se rupe o coardă la chitară, încă de la prima piesă) şi ne încântă cu versuri despre toamnă, despre ploaie, despre sunatul la telefon în miez de noapte, şi aminteşte tuturor că n-ai nevoie de foarte multe ca să fii fericit, e de-ajuns o mână de prieteni în asfinţit. Şi Dinu îi are! Nu o mână, ci pe toţi cei care l-au auzit măcar o dată cântând!

Ora 18.20 pentru prima oară prezenţi la un Festival sau Gală Folk You! Florian Pittişcei ce constituie trupa Cooperativa 9 nu au trac. Sunt oameni maturi, obişnuiţi cu scena şi publicul, cel mai cunoscut din trupă fiind Vali Crăciunescu (ex Spitalul de Urgenţă) şi acordeonul său vrăjit.

Sunt dinamici, veseli, ştiu cum să atragă publicul şi cântă cover-uri, de la „Într-o nu ştiu care seară, într-o nu ştiu care vară” (Roşu şi Negru) şi „Hai, acasă!” (Gil Dobrică), până la melodiile celebre ale lui Joe Coker şi „Drumurile noastre, poate” (Dan Spătaru). Oricum un lucru e clar: fac un show estrem de atractiv.

Ora 19.45 Dacă tot este gală şi dacă tot se ţine în vecinătatea Ateneului, componenţii formaţiei Camioane în Mulţime (CnM) au venit îmbrăcaţi chiar ca de gală, în costume negre şi cravată băieţii şi-n pantaloni şi sacou fata. Muzica lor, cu tonalităţi aduse, parcă, din alte galaxii, captează atenţia, iar publicul, din ce în ce mai numeros, îi răsplăteşte cu aplauze.

Pe scenă urcă Mircea Baniciu şi cei doi colegi şi prieteni Teo boar (chitară solo) şi Vali Cnejevici (claviaturi). Deşi, tocmai se întorceau de la o altă cântare, ca adevăraţi profesionişti ce sunt, şi-au intrat imediat în rol şi-au „dinamizat” publicul cu piese foarte cunoscute (Tristeţi provinciale; Întoarcerea la origini; Cântecul ceasornicarului; Viaţa la ţară; Eşarfă în dar, Andrii Popa, etc).

Seara este încheiată de Ales calancea şi Lupii, o trupă de forţă din Republica Moldova, unde Alex „produce” atâta energie, cât jumătate din cea dată din Hidrocentrala de la Porţile de Fier. Trupa, cu mulţi susţinători vizibili (pesemne cei veniţi de peste Prut la studiu în Bucureşti), cântă vechi şi cunoscute melodii populare româneşti transpuse într-un rock energic, de mare forţă.

Ei bine, ceea ce n-au reuşit politicienii să facă în atâţia amar de ani, a reuşit, aseară, Gala Folk You! Florian Pittiş, prin Alex Calancea: a unit Basarabia cu România, printr-o horă uriaşă cât piaţa, în care s-au prins aproape trei sferturi din spectatori. Atâta fericire era pe chipul tuturor, că nici bucuria exprimată prin vestita horă românească a fotbaliştilor tricolori la Campionatul Mondial din SUA n-a întrecut-o. De remarcat „Balada” lui Ciprian Porumbescu, cântată magistral la chitară bas de Alex.

Noaptea şi liniştea se lasă peste Piaţa „George Enescu”, luminată de un sfert de lună răsărită într-o rână deasupra Palatului regal. Astăzi vă aşteptăm negreşit la ora 16, mai ales că se aniversează 40 de ani de carieră pentru fostul solist vocal al trupei Iris, îndrăgitul Cristi Minculescu. Intrarea este liberă!

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră