Festivalul Folk You!Florian Pittiș 2019 Povestea merge mai departe, ca vântul din Vama Veche

08 Sep 2019 | scris de Dănuț Deleanu foto Catalin Eremia
Festivalul Folk You!Florian Pittiș 2019 Povestea merge mai departe, ca vântul din Vama Veche Galerie foto (76)

Mângâiați de soarele blând, generos (nici n-ai zice că deja s-a scurs o săptămână de toamnă!), cu părul răvășit de briza jucăușă, relaxați de ritmul cadențat al valurilor, săgetat din când în când de țipătul ascuțit al pescărușilor, pe plaja din fața scenei Festivalului Folk You! Florian Pittiș, în apropierea orei 18, deja se instalaseră grupuri de tineri în așteptarea spectacolului.

Din boxe se aude glasul lui Tudor Chirilă, ca o perpetuă întoarcere ”la origine”: ”povestea merge mai departe, ca vântul din Vama Veche…”. La fel, de 15 ani încoace, și povestea Festivalului Folk You! Florian Pittiș merge mai departe. E a doua seară de festival…

Ora 18.00 Primul care urcă în scenă este Adrian Sămărșan, folkist cunoscut și recunoSprescut, amintind de vremea Cenaclului Flacăra. Cu figura sa de nordic, de răzbinic viking, Adrian cântă piese mai vechi, dar și mai noi, de pe ultimul său album de autor, al șaptelea ca editare. Prima piesă interpretată este o compoziție nouă ”Lumea ca o pată de noroi”, compoziție care iese din tiparul melodiilor de dragoste cu care ne-a obișnuit. Urmează melodii cunoscute publicului ”Când nu mi-e bine, mi-e dor de tine”, ”Iubește-mă ca pe-o vacanță”, ”Dimineți în doi” (piesă difuzată constant de Radio România) și, cum este din Turda, încheie cu melodia ”În Țara Moților”.

Ora 18.15 Băieții de la Arthur Project (și fata de la tobe, care rupe bețele, nu alta!) intră cu o piesă instrumentală, de atmosferă. A doua, însă, o dată cu intrarea vocalului, chitara se dezlănțuie, tobele țin cu precizie ritmul și totul sună ”greu”, plin, spre bucuria rockerilor așezați pe nisip. A treia piesă, ”Toamna”, este atât de bine interpretată încât parcă simți organic tristețea unei frunze îngălbenite, gata să se desprindă de pe ramură. În repertoriu au și o melodie despre ce a fost Vama cândva și ce este astăzi.

Ora 19.15 Alina Manole, cu vocea sa sensibilă, clară, înaltă, cântă (evident!) melodii sensibile care au ecou garantat la public. Într-un dialog permanent cu cei prezenți, la un moment dat îl invită în scenă pe Dan Teodoresccu ”pentru percuție și efecte ceva mai speciale” (în fapt, percuție însemnând o farfurie lovită de o lingură) la piesa ”Dacă tu poți”, în care sunt antrenați și spectatorii. Se lasă seara și, cu toată dorința artistei de a se plimba pe stradă cu o lună pătrată, pe cerul în amurg al Vamei abia se ițea o lună din care nu se contura nici măcar jumătate din ea. Asta nu înseamnă, însă, că îndrăgita interpretă nu a primit binemeritatele aplauze la final!

Ora 20.15 Intră în forță băieții de la Firma, ridicându-i în picioare până și pe cei mai ”obosiți” spectatori. Reprizele de rock greu alternează cu melodii făcute pe teme populare, cum ar fi ”Cine iubește și lasă” ori Balada lui Ciprian Porumbescu interpretată magistral la chitară. Același chitarist, pe ultimile acorduri ale piesei ”Dulce Românie”, își ”chinuiește”chitara, frecând-o de boxe, așa cum făceau pe vremuri cei de la The Who sau RitcheBlakmore de la Deep Purple. În aceeași notă își fac treaba și băieții de la Byron. Dinamici, cu o energie debordantă, nu îi lasă să răsufle pe cei care au împânzit plaja până la Stuf. Muzica lor place, este cunoscută și recunoscută de public (mai ales că una dintre piese este genericul emisiunii Starea nației, a lui Dragoș Pătraru), cu atât mai mult cu cât concertul lor se încheie cu o melodie din repertoriul trupei Timpuri noi, ”Oile placide”.

Ora 23,00 Este rândul lui Mircea Baniciu (alături de Vlady Cnejecic și Teo Boar) să țină în priză marea de oameni aflată în fața sa. Și nu-i este greu, căci de o viață are experiența spectacolelor cu public care, pe vremuri, umplea stadioane. Începe cu ”Cântec de toamnă”, trece la ”Întoarcerea la Orient” și se răsfață cu piesa ”Ceasornicarul”, inclusă pe albumul Seccunda 1, apărut, undeva, pe la mijlocul anilor 80. Spre deliciul publicului cântă ”Viața la țară” și încheie cu o melodie din vremea Pasării Colibri și a regretatului Moțu Pittiș: ”Vinovații fără vină”.

Ora 0.15 Cu șapca trasă pe ochi, într-o formă de zile mari, cu aceeași voce specială ca acum 40 de ani, intră în scenă cel mai iubit solist vocal de când se cântă rock în țara asta: ”zeul” Cristian Minculescu. Simpla lui prezență este suficientă ca publicul să freamăte, să se încarce cu energie, ca mai apoi să explodeze într-o furtună de aplauze și urale. Alături de Boro și Walter începe cu ”și ce dacă e vânt și ce dacă sunt ploi”, cântă o piesă mai veche, de prin anii 80 ”Eu și cu tine”, ca mai apoi să ceară publicului să facă ”licurici” cu telefoanele, la melodia ”Baby, baby”. Interpretează apoi, cum numai el știe s-o facă, piese din repertoriul trupelor Queen, Uriah Heep și AC/DC, dar și atât de cunoscutele piese ”Cine mă strigă în noapte”, ”Fără tine”, ”Pe ape” ori ”Strada ta”. Miile de tineri prezenți (parcă toată Vama Veche s-a adunat aici!) cântă la unison cu el, așa cum o fac de patru decenii ăncoace. După ultimile acorduri plaja se golește încet, tinerii se risipesc prin Vamă, bucuroși că și mâine e o zi de festival. Și, uite așa, ”povestea merge mai departe, ca vântul din Vama Veche….”

PROGRAMUL ZILEI: Duminică, 8 septembrie

TATIANA & MARIUS OJOG
WALTER GHICOLESCU
CnM
SUNT UN FRATE TANAR IN ONOAREA LUI FLORIAN PITTIS
ANDREI PAUNESCU SI TRUPA TOTUSI
VALI BOGHEAN BAND
ALEX CALANCEA & LUPII

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră